תפילת הדרך לאדם שמצוי הרבה בדרכים

שלום,
אני משמש בתור נהג משאית ומסתןבב כל הזמן בדרכים, רציתי לדעת מה הם הדינים של תפילת הדרך, מתי יש לאומרה אם בכלל?

יישר כח ושבוע טוב

תשובה:

שלום רב

בכל יום כשאתה יוצא מהעיר תאמר תפילה זו, אולם במשך היום אין לאומרה שוב, כיון שכל זמן שאתה לא שב הביתה אתה עדיין באותה נסיעה. כמו כן, אם אינך שב הביתה בלילה אין לומר תפילה זו בבוקר אף שאתה נחבלילה באיזו אכסניא או ברכב וכדומה, אלא אם כן אתה ישן ממש שנת קבע על מיטה שאז יש לומר תפילה זו בבוקר.

נסיעה טובה!

מקורות:

לענין אדם שנוסע כמהימים בדרכים ואינו שב בלילה לביתו נחלקו הדעות: בשו"ע בסי' קי סבר שעליו לאומרה בכל בוקר אף באופן זה, בשער תשובה הביא בשם הרדב"ז שמחלק בזה בין אם ישן בדרך במלון שנת קבע או שרק נמנם ברכב באופן ארעי שאז אינו אומרה, אולם בשו"ע הרב ועוד אחרונים נקטו שגם אם ישן קבע במלון אינו אומר תפילה זו כי הכל נסיעה אחת.

להלכה, המנה ברורה שם פסק כדעת הרדב"ז, ויש שהחמירו כדעה הראשונה, ראה שרגא המאיר ח"ג סי' מט.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. יש שלא אמרו תפילת הדרך כשכולה בסביבות ישובים, אולם להלכה יש לומר בכל נסיעה בינעירונית. אין צורך להתרחק, העיקר לצאת מתחומי העיר, ואדרבה, לכתחילה יש לומר בקילומטר הראשון לאחר היציאה. בירושלים נהגו שעד שער הגיא זה עדיין תחום העיר, ולא ידוע לי מקור המנהג.