לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

תפילת הדרך בנסיעה מחוץ לעיר

שאלה:

שלום וברכה,
לדעת הרב עובדיה זצל
1. ממתי מחשבים 72 דק לעניין תפילת הדרך? מהרגע שהניע את האוטו או מהרגע שיצא מהעיר?
2. האם אדם יכול להוציא חברו בברכת הרעמים? האם זה נחשב ברכות השבח?
3. האם חייב כלי לצורך נטילת ידיים לפני התפילה?

תשובה:

שלום וברכה

  1. הקובע הוא זמן הנסיעה מחוץ לעיר, אולם ראה כאן שהמנהג הרווח לומר תפילת הדרך גם בנסיעה שמרחק ההליכה הוא 72 דק' ולא מרחק הנסיעה, בשונה מברכת הגומל שנהגו בה הספרדים.
  2. ברכת הרעמים היא ברכת השבח ולא אומרים בזה "יצא מוציא", אבל שומע כעונה שייך בזה.
  3. לכתחילה יש ליטול בכלי כמבואר בשו"ע בסי' ד סעי' ז, ודין זה אמור גם לגבי מנחה וערבית [אלא שאין מברכים על נטילה זו] ואם נטל בלא כלי ונזדמן לו כלי, יטול שוב. ראה בענין זה במשנה ברורה סו"ס רלג.