גדר דין בן פקועה

מה נופל לגדר בן פקועה? מה הדין בנוגע שחיטה? ואם צריך לשחוט האם צריך לברך על השחיטה זו?

תשובה:

שלום רב,

בן פקועה זה עובר של בהמה שנשחטה שדינו שאינו צריך שחיטה, משום שהוא כאחד מאבריה, ומאחר שכבר היא נשחטה כדין, אין צורך לשחוט גם את העובר שיצא לאחר השחיטה. ודין זה הוא כמובן בין למד"א עובר ירך אמו, ובין למד"א לאו ירך אמו. בגדר הדין נכתב על כך הרבה באחרונים, ראה גם בספר אתוון דאורייתא (כל יד) שהרחיב בדין זה, ולדעתו גדרו ההיתר הוא שהעובר נחשב כאילו הוא שחוט.

הרבה פרטי דינים נאמרו בזה כמבואר בשו"ע בסי' יג, יש הבדל בין אם האם נשחטה או לא נשחטה, וחילוקי דינים בדבר גילו של העובר האמור, כמו כן יש חיוב להמיתו ושלא לאכול ממנו איבר מן החי, ראה שם בהרחבה.