שימוש במטול שקפים שהופעל מערב שבת

שלום
מטול שקפים (לא מחשב), הוא מכשיר המקרין אור על שקפים ומאפשר הצגתם על גבי הקיר / מסך באמצעות מערכת מראות מגדילה.
הנחת השקפים על גבי מטול השקפים, אינה גורמת לשום פעולה חשמלית

השאלה: לצורך שיעור תורני בשבת שהבנתו מצריכה המחשה, האם מותר למלמד להפעיל מבעוד יום מטול שקפים, כך שבשבת יניח עליהם שקפים וכך ייטיב למסור את שיעורו.

בברכה

תשובה:

שלום רב.

נראה לכאורה שיש בזה איסור כתיבה בשבת, שכן למרות שהכתיבה על הקיר אינה מתקיימת, מכל מקום גם כתב שאינו מתקיים אסור מדרבנן, וכפי שאסרו מטעם זה כל כתיבה במחשב אף על פי שאינה אלא קרני אור שמתקיימים באופן זמני בלבד. ויש שאסרו זאת משום שיש בכך זילות לקדושת היום.

מקורות:

על כתיבה שאינה מתקיימת שאסורה מדרבנן, ראה רמב"ם שבת פי"א הל' ט – י, ושו"ע סי' שמ סעי' ד. ואף שמותר לעשות צורות בידו כנגד השמש , נראה ששם מעשה זה אינו מתפרש כלל ככתיבה אלא כצל בלבד, משא"כ כאן. בס' ארחות שבת ח"א עמ' תמא בהערה נראה שעמדו על שאלה זו, והביאו בשם הגר"ש וואזנר שאסר זאת משום זילותא דשבת. ונראה שסבר, ששקפים דינם קל מרישום במחשב ואינם אסורים משום כתיבה ממש אלאמהטעם האמור.