ילד ששאל צעצוע ונשבר

ילד בן 12 וחצי שיחק במשחק של חבירו בצורה רגילה המיועדת למשחק.
החבר לא אמר שאם קורה משהו זה על אחריות המשחק?
הצעצוע נפגע ובעל הצעצוע מבקש וטוען לשלם לו
מה הדין
הוא רוצה שישלמו לו משחק חדש כפי שהוא שילם

תשובה:

מצד הלכה ילד עד גיל בר-מצווה פטור על נזקים (חוץ ממקרה שההורים שאלו לצורך הילד). בשאלה לא צוין כיצד נפגע הצעצוע, יש מקרים שאף מבוגר היה פטור.

לפעמים, לפי הנסיבות, ראוי לשלם גם כאשר פטורים מצד הדין, כדי שלא לגרום צער למי שעשה לו טובה.

מקורות:

לעניין פטור קטן עיין שו"ע חו"מ סי' תכד סעיף ח. לעניין קטן שהזיק יש סוברים שיש חיוב לשלם כשיגדיל לצאת ידי שמים, עיין פתחי תשובה חו"מ סי' שמט סק"ב. ומסתבר שכל זה כאשר הוא מזיק בידיים אבל לא כאשר לא שמר היטב, וכל שכן שאינו חייב באונסים. שהרי אפילו גדול שלא שמר חפץ של קטן, יש סוברים שהוא פטור מגזירת הכתוב, עיין נתיבות חידושים סי' צו סק"ד.