שאלות בבליעות של דבר חריף

שלום,

1. האם חריף גם מבליע (מפליט לאחרים) או רק בולע?
2. האם יש הבלעה ע"י חריף רק בחיתוך?
3. מה נחשב חריף?

למשל:
בחיתוך בצל בסכין בשרי ולאחר מכן בסכין חלבי,
האם גם הבצל וגם הסכין החלבי נטרפים?
ומה נטרף רק במגע (בלא חיתוך)?

ברכה והצלחה.

תשובה:

שלום רב וסליחה על האיחור בתשובה.

1. נחלקו בדבר זה המג"א אור"ח סי' תנ"א הובא במשנ"ב ס"ק צ' ואבן העוזר [נדפס בהוצאת מכון ירושלים באוצר המפרשים על סי' צ"ה], המג"א החמיר שהחריף מפליט (כגון, בשר הבלוע בבצל וטיגן את הבצל במחבת החריף מפליט טעם חזק של הבשר הבלוע בו והופך את המחבת לבשרי) והאבן העוזר מקל, המשנ"ב החמיר כמג"א אמנם המנהג להקל בדבר בדיעבד ודלא כמשנ"ב.

2. חריף מבליע גם בטיגון ובישול אמנם מצוי שעל ידי הבישול החריף מאבד את חריפותו כגון בצל וכמובא בפוסקים עיין פרמ"ג סי' ק"ח במשב"ז.

3. הפרמ"ג במשב"ז סי' צ"ו מביא כלל שחריף הוא כל שאינו נאכל מחמת חריפותו, ומה שפחות מזה דומה לפירות החמוצים שהשו"ע סי' צ"ו סעי' ג' מביא מחמירים בזה אך יש להקל במקום הפסד כמבואר בט"ז שם.

ולענין הדוגמא של חיתוך חוזר של הבצל בסכין חלבי לדעת המג"א הסכין השני נטרף ולדעת האבן העוזר הסכין השני נשאר כפי דינו ואין צריך הגעלה כלל, המשנ"ב החמיר וכן ראוי לכתחילה כשאפשר בהגעלה אך בדיעבד יש להקל כשיטת האבן העוזר, וכן שמעתי מכמה מורי הוראה מובהקים.

ובמגע בצונן אין זה נטרף ורק בדוחקא בצונן מצאנו בליעות ופליטות.