מזוזות שנשלחו לאחר בדיקה לכתובת שגויה ונאבדו

מישהו בא לחנות תשמישי קדושה שלי ומסר כמה מזוזות לבדיקה. סוכם שהמזוזות יישלחו בדואר לביתו.
הלה גם העביר בטלפון פרטי הכרטיס אשראי.
בטעות נשלחו המזוזות לכתובת ישנה שרשומה אצלנו במחשב (ולא לכתובת שמסר לנו כעת).
המזוזות נאבדו בדרך.
האם אני אמור לשלם את מחיר המזוזות?
יצויין שהמחיר של כל המזוזות ביחד עולה יותר מאלפיים דולר!

תשובה:

אני מבין שבעל המזוזות מסר את כתובתו החדשה בעת שמסר את המזוזות, אלא שמשום מה לא שמו לב לכך ושלחו לכתובת הישנה.

אתה חייב לשלם את מלוא ערכן של המזוזות.

מקורות:

מקרה זה ששכחו שהלקוח מסר כתובת חדשה ושלחו לכתובת הישנה מסתבר שהיא מוגדרת כפשיעה שאף שומר חינם חייב, משום שהיה עליו לרשום את הכתובת במחשב, או על הפתק ולהניח אותו יחד עם המזוזות. ואף אם הלקוח לא הדגיש שהוא שינה את כתובתו היה מוטל עליו לבדוק אם שונתה, משום ששינוי כתובת אינו דבר נדיר כל כך שאין להעלות על הדעת.

בנוסף לכך, במקרה זה הבודק מוגדר כשומר שכר, וכדין אומנים שדינם כשומרי שכר וכמבואר בשו"ע חו"מ סי' שו סעיף א, ובמקרה זה המשלוח הוא חלק מהעבודה שעל הבודק לעשות. ואף לשיטת הסוברים בפתחי תשובה שם שאם הקדים לשלם האומן דינו כשומר שכר משום שאינו זקוק להחזיק את החפץ כמשכון על התשלום, מכל מקום בנידון דידן שהתשלום נעשה באמצעות מסירת מספר כרטיס אשראי בטלפון ולפי חוק כרטיסי חיוב סעיף 9 והסכם חברת האשראי עם העוסק יש אפשרות לבטל את העסקה כל עוד שלא עברו שלושים יום מאז שהלקוח קיבל פירוט החיובים, ואם כן הבודק עדיין היה יכול להחזיק את המזוזות כמשכון על התשלום עד לרגע המשלוח.