הפרשת מעשרות משמן שנעשה מזיתים של הפקר

שלום
יש משק בארץ של זיתים,
נשאר לו כמה עצים שהוא לא מסק ואמר שמי שרוצה יכול למסוק ולקחת, [כלומר הפקיר את הזיתים]
מסקתי את הזיתים ולקחתי אותם לבית בד בישוב בשומרון ועשו לי מהם שמן
רציתי לדעת האם אני צריך לעשר את השמן או לא? ואם כן מה אני אמור לעשות עם המעשר ראשון?

תשובה:

שלום רב.

אם הוא אכן הפקיר את הזיתים, מדאורייתא אין צריך לעשר את השמן הזה. אך יש הסוברים שמדרבנן מפני מריאת עין יש להפריש גם מזיתים של הפקר לאחר שנעשה מהם שמן, ולכן יש להפריש בלי ברכה, וניתן ליתן את השמן המופרש לתרומה לכהן שידליק עם זה נרות, את המעשר ראשון אין נוהגים ליתן ללוי רק בסדר ההפרשה קובעים לו מקום.

מקורות:

ראב"ד הלכות תרומות פרק ב' הלכה י"ב, ובפאת השולחן ס"ד ה"י כתב שהרמב"ם מודה לו בזה, ועי' במרכבת המשנה שם ובדרך אמונה ובחזון איש דמאי סי' ט"ו סק"א ד"ה אבל שכתב גם כן שגם הרמב"ם מודה לראב"ד בזה. ובפרט כאן שיש להסתפק אם נוסח זה הוא הפקר לכל או שהוא הפקר רק לעומדים שם.