דיבור בטלפון במוצאי שבת עם מחלל שבת שמתקשר מחו"ל

קרוב משפחה חילוני מארה"ב התקשר במוצאי שבת שלנו כשעדיין שבת אצלו כדי להודיע שידידו נפטר. אחד מבני המשפחה שלא חישב שעדיין שבת אצלו ענה את הטלפון והתחיל לדבר, ובאמצע השיחה שם לב לעובדה שעדיין שבת בחו"ל. מה היה עליו לעשות? יש לציין שהקרוב בחו"ל מאד מתחשב ורק מפני צערו התקשר בשבת.

תשובה:

שלום רב.

אסור להמשיך ולשוחח עמו, ויש לומר לו בעדינות שאין אנו יכולים לשוחח עמו כעת ולנתק את השיחה.

מקורות:

שמירת שבת פל"א סכ"ז כתב שאסור לדבר עם מחלל שבת שמתקשר ממקום שאצלו עדיין שבת כיון שנהנה ממעשה שבת, ואף במקרה שאינו נהנה מהשיחה אין לו לגרום לשני להמשיך לשוחח בטלפון כיון שמכשילו באיסור השמעת קול כמבואר בהרבה פוסקים (אגרות משה או"ח ג,נה, שבט הלוי א,סו ובהרבה פוסקים כמובא באנצקלופידה התלמודית נספח החשמל ס"ט).