פיצוי גבוה מחברת תעופה על אובדן גגון מעגלה שאולה

לכבוד בית דין נתיבות חיים

שאלה:

משפחת ראובן השאילה למשפחת שמעון עגלת ילדים לצורך נסיעתם לאר"י, על המטוס נאבד הגגון וכשהחזיר שמעון העגלה לראובן אמר לו שהגגון נאבד וראובן מחל לו כיון שהעגלה היתה ישנה מאוד ששימש רק למטענים וכדו'.

לאחר מכן הכניס שמעון תלונה לחברת התעופה על אובדן הגגון ושלחו פיצוי של 300$ לקנות עגלה חדשה.

ראובן טוען "אין אדם עושה סחורה בפרתו של חבירו", שמעון טוען שהרי החזיר את העגלה ומוכן לשלם על הגגון אם יידרש, והפיצוי הגבוה הוא כדי לפצות אותו כלקוח שקנה כרטיס טיסה ב- 1500$ והמטרה של החברה היא כדי לקבל שם טוב ולמצוא חן בעיני הלקוחות.

הצדק עם מי?

תשובה:

שלום וברכה

הצדק עם שמעון.

הפיצוי של 350 $ אינו דומה לכפל של גנב המבואר בתחלת המפקיד, כפל הוא חיוב שהתורה זיכתה לבעל הגניבה, אבל פיצוי זה אינו חיוב אלא ניתן מרצון החברה.

החברה נותנת את הפיצוי לשמעון בלבד ואם ראובן היה תובע את החברה לא היה מקבל כלום.

הנידון אינו דומה לדין שהוסיפו על הקצבה המבואר בשו"ע חו"מ סי' קפג סעיף ו, כיון ששמעון אינו שלוחו של ראובן למכור את הגגון. גם לכאורה יש כאן אולי טעות של החברה שמדובר בעגלה ישנה והשו"ע פוסק שם בסעיף ז שבטעות הכל לשליח.

שמעון לא מכר את הגגון, שאם ראובן ימצא את הגגון תסכים החברה לתת לו.