האם יש עניין לא להצטלם?

שאלה:

שלום לכבוד הרב. הבנתי שלמרות שמקילים להצטלם בהלכה יש גם טעם על פי סוד לא להצטלם. רציתי לשאול, האם זה משהו שיכול להשפיע על האדם המצולם?

תשובה:

האיסור לצייר תמונה הוא על צורות השמים, שמש וירח, ראי כאן בהרחבה בנושא, וגם בזה יש חילוקים בין תמונה בולטת לשאינה בולטת ראי שם.

בענין תמונה של אדם, נחלקו הראשונים אם יש איסור לאדם להצטלם או לא. ולענין הלכה פסק השו”ע ביו”ד [קמא] שאין איסור ע”ז בתמונה של אדם. וכן מנהג העולם, ואפילו החרדים לדבר ה’ מקילים בזה. אמנם יש שהחמירו ונהגו שלא להצטלם, ויש שהקפידו בכך על פי סוד וטענו שאינו טוב לנשמה, אבל זו הנהגת חסידים ורק יחידי סגולה בדור הקפידו על כך [ועיין בשו”ת יחווה דעת ח”ג סי’ ס”ג שהאריך בזה].