מחלוקות בגמרא – איך יכול להיות?

שאלה:

שלום וברכה לרב,

למה יש בגמרא כל מיני דעות? אני מתכוון שנגיד במסכת שבת לפי מה שאני זוכר אומרים שמי שמקיים 3 סעודות שבת ניצל מגוג ומגוג ובמקום אחר אומרים שמי שעוסק בתורה וגמילות חסדים ניצל, והזוהר הקדוש רשב״י אני חושב אומר שמי ששומר את הברית ניצל, והיה לכולם גם רוח הקודש, האם ניתן גם לטעות עם רוח הקודש? אם אני רק שומר ברית בלי תורה גמילות חסדים וסעודות שבת אני לא ניצל? ואם רק תורה וגמ״ח בלי ברית וסעודות שבת? או רק סעודות שבת בלי שני האחרים? או שחייב לעשות את כולם כדי להינצל? מי צודק מה קורה בפועל אני מאוד מבולבל ואני יודע שזה בגלל שאני לא מלומד הגאון מוילנא היה חכם ענק ועוד מלא גדולים והם לא ידעו את התשובה לשאלה שלי? בוודאי שאני לא חושב ככה אבל זה נורא מציק לי,
ושמעתי גם שעל בית שמאי ובית הלל אמרו אלה ואלה דברי אלוקים חיים, אבל בנוגע למה יהיה האחרית של הבן אדם או בגוג ומגוג או בעולם הבא, בכל מקום רשום משהו אחר, ונגיד לדעת חכם פלוני ככה וככה יהיה לך בעולם הבא אם תעשה ככה וככה ומקום אחר אומר שדווקא אם תעשה ככה וככה יהיה לך ככה וככה, ונגיד החפץ חיים אמר שמי שיגרוס את כל הש״ס אפילו בלי להבין ויפטר מהעולם לפי שלמד בעיון ילמדו אותו בשמיים ובגלל זה כדאי לגרוס קודם את הכל ואז להתחיל ללמוד בעיון כי אי אפשר לדעת מתי ניפטר, ונגיד יש חכם אחר שלא סובר כמותו, בפועל שאגיע לעולם הבא ילמדו אותי אם גרסתי הכל או שלא? ולשניהם יש רוח הקודש, במידה ואני עולה לעולם הבא איך שופטים אותי? האם זה תעלומה עד שאגיע לעולם הבא? ב1 מ13 עיקרי אמונה רשום להאמין בשכר לצדיקים ועונש לרשעים, האם זה מספיק להאמין בזה ופשוט לקיים כל מה שאתה יכול מהדעות של החכמים? או שצריך להאמין ממש לכל מילה בדעות בגמרא או בזוהר שהכל אמת, קשה לי לתפוס בשכלי הקטן איך כולם צודקים, איך זה מגיע בפועל בדין בעולם הבא ,
יש לציין שאני גם כנראה סובל מOCD ותוקפות אותי כל מיני שאלות, כמו שלפעמים המוח מכריח אותי להאמין שאין אלוקים בעולם והמחשבה נעלמת לאחר כמה זמן אבל כל המחשבות מרגישות כל כך אמיתויות שאני לא יכול להתעלם מהן ולהגיד “זה OCD עזוב אותך..״ אבל אני בכל זאת יודע שזה זה

תודה רבה מראש לכבוד הרב על העזרה

תשובה:

שלום וברכה

נחלק את שאלתך לשתים.

ראשית הדוגמאות שהבאת אין בהן כל סתירה! יש כמה מצוות שסגולתן ללמד עלינו זכות בעת חרון אף ובזמן מלחמת גוג ומגוג והכל נכון.

רק חשוב מאוד לדעת, גם אם יש כאן סגולה ספציפית וזה דבר נפלא, חייבים לדעת ששמירת שבת היא חובה גמורה! ומי שאינו מקיים את חובתו זו לשמור את השבת, בודאי יבוא על עונשו, כמו בכל חטא אחר. בורא עולם נתן לנו תרי"ג מצוות, שהמקיימן מקבל שכר, והעובר עליהם בא על עונשו, ואלו דברים פשוטים וברורים בלי שום קשר לגוג ומגוג או לכל סגולה שהיא. אשרי מי שמקיים מצוות, לא ניתן להבין אתץ גודל השכר הצפון לנו בכל מצוה, בכל שבת, בכל תפילה, בכל תפילין, בכל כשרות, בכל צניעות, בכל חג, בכל עניית אמן על קדיש וכו' וכו', מדובר בשכר נצחי שאין לנו השגה בו בכלל. ולעומת זאת, אוי לנו מיום הדין, כמה אדם מצטער על שלא שמר שבת, אין לשער ואין לתאר את גודל ההחמצה וההפסד.

בנוגע לשאלותיך בענין אלו ואלו דברי אלוקים חיים במה שהוא אכן מחלוקת, ראה כאן בהרחבה.

מחשבות לא רצוניות, שבאות מהאו סי די, לא צריך להתייחס אליהן כלל.