בית הכנסת של האר"י הקדוש בצפת

שאלה:

שלום לכבוד הרב שליט"א

שמעתי סיפור שהיה אודות הבית הכנסת של האר"י הקדוש ז"ל שאנשים לא היו יכולים להיכנס שם אחרי תקופתו, והיו מתים ואסרו לאנשים להכנס שם עד שבא הבבא סלי ואז חזרו האנשים להיכנס שם ללא סכנה.

ודאי דבר עמוק מאוד הוא, שמסופר שעשנכנס הבבא סלי שהיה אור גדול בפנים הבית הכנסת ורק אחרי שפתח הארון וקרא התורה ספסיק הדבר. מ"מ שאלי לי מה היה שם, קדושה יתרה ? ואינני יודע להשיב, לכן באתי לשאול למורים כאן.

תודה
ברכה הצלחה ושסוף סוף נקבל פני השכינה כבגאולה בקרוב!

תשובה:

אינני מכיר את הסיפור, רק הארה, הוא ודאי לא אמור לגבי בית כנסת האר"י האשכנזי המפורסם והפעיל המוכר לכולנו, שכלל לא שימש את האר"י הק', הוא נבנה לפי העדויות מספר שנים לאחר פטירתו, במקום השדה הפתוח שבו האר"י היה מקבל שבת, ומאז שימש במשך שנים רבות עד שנחרב ברעש הגדול – רעידת האדמה בשנת 1837 ושוב נבנה בשנת 1857 ומאז הוא משמש לתפילה ברציפות, הרבה שנים לפני שהבבא סאלי בא לארץ. אולי הסיפור על בית כנסת האר"י הספרדי שהוא עתיק מאוד, ולמיטב ידיעתי אינו פעיל כרגע.

שבת שלום.