השכלה – בעבר לעומת המתרחש היום

שאלה:

שלום הרב,
דבר ראשון תודה על האתר. אני נהנית מאוד מהשאלות והתשובות בנושאי אמונה והשקפה, מרתק ומחכים ממש!!
יש לי שאלה שאני מקווה שאצליח לשאול בצורה מובנת.
אני לא כ"כ בקיאה בהיסטוריה, אבל כשלמדתי על תקופת ההשכלה וההרס שהיא הביאה, יש משהו שלא ברור לי:
הרי באותם זמנים נערה ואישה יהודיה לא היה לה אלא לבשל/לכבס/לתפור וכו'
לא הייתה לה את האפשרות ללמוד, להתמקצע, לרכוש ידע וחכמה כמו שבנות בית יעקב זוכות לכך היום.
והרי אם עצם הדבר הוא פסול, גם כיום הוא היה נאסר…
אני למשל סיימתי לא מזמן לימודי ראיית חשבון בסמינר בית יעקב מיינסטרים חרדי, ואמא שלי שהיא גם רואת חשבון אמרה לי שבזמנה מי חלם על זה שיהיה מקצוע כזה בסמינרים.
זה לא היה בחלום אפילו לחשוב שיכניסו כזה מקצוע "חילוני" לבית יעקב (ראייית חשבון זה כמובן רק דוגמא שהרי היום יש תכנות,אדריכלות וכו..)
וכמובן הטענה היא שככה הורו גדולי ישראל ואין אופציה שכולן יהיו מורות וגננות ואם לא היו מכניסים את המקצועות האלו אז רובן היו עוזבות את הסמינרים וכו…
ופה זה קצת לא מסתדר לי,הרי אם זה אכן כך, אז איפה פה הטענה שלנו (כביכול) כלפי אותם היהודים שהושפעו מההשכלה ופזלו החוצה?
הרי היום אנחנו כן עושים גם וגם, לנו זה כן מותר, אבל בזמנם המשפט של גם וגם הוא היה של המשכילים שיש לברוח מהם כמו מאש.
וזה בכל תחום,אם זה באומנות, בנגינה, בריקוד ובכלל כל התרבות שבאה מאירופה שבזמנו לא הייתה שייכת לאישה יהודיה כשרה, היום הכל הכל קיים רק במעטפת חרדית.
השאלה שלי האם אין כל פסול בעצם הדבר, כלומר בעצם החכמה והתרבות וכו? אלא הכל רק עניין של איך מגישים את זה ובאיזה מעטפת?
מקווה שהובנתי.
תודה מראש על המענה.

תשובה:

שלום וברכה

למעשה יש לחלק את שאלתך לשני חלקים:

1. הנושא של ההשכלה והשלכותיה אינו רלוונטי כאן בכלל. בעיית ההשכלה לא היתה קשורה ללימודי מקצוע, אין הבדל עקרוני בין לימודי ראיית חשבון ללימודי חייטות או כל מקצוע אחר שהיה נהוג בזמנו. ההשכלה עסקה בפילוסופיה, באידיאולוגיה גרמנית, בהתערות בעמי הארץ, בשירה גרמנית, בביקורת המקרא, שילוב של כפירה וליצנות מכל מה שהדת מביאה ומייצגת, בסגנון זה או אחר, זה יכול להיות ספרות מושחזת או שירה, וזה יכול להיות חברה שמזלזלת, ויכול להיות לימוד מקצועי כביכול של ביקורת המקרא, אבל אין לזה קשר עם לימודי מקצוע כמו חשבונאות.

אמנם היום צדקה אמך שקיימת התמודדות לא קלה, בכך שהעבודות של הנשים הן לאו דוקא בחברה חרדית, ויש צורך בשמירה מעולה שלא להיות מושפע מהסביבה בעבודה.

2. בנוגע לתרבות הנפוצה היום, מוזיקה ריקוד הופעות או כל דבר אחר שהזכרת, אכן חייבים להקפיד שהכל יהיה על טהרת הקודש, אין איסור ליהנות מכל זה, בתנאי שלא מדובר במשהו רחובי שיונק ממקורות זרים. ויש מספיק דברים כשרים שניתן להעזר בהם, ספרות חרדית טובה, מוזיקה חסידית עדינה ועוד.

בשורות טובות.