מה מברכים על כדורי תמרים ?

שאלה:

מה מברכים על כדורי תמרים.
דרך הכנתם. מוציאים להם את הגרעינים, מכניסים למעבד מזון, מוסיפים כמות מכובדת של שקדים וקצת אגוזים, וטוחנים.
לאחר הטחינה, העיסה מאד עבה ודביקה. מגלגלים לכדורים ומצפים בקוקוס.
זה נראה כמו כדורי שוקולד, והשאלה העקרונית אם זה דבר שעדיין תואר פרי ניכר בו.
בדקתי בשו"ע סימן רב סעיף ז ובמשנה ברורה שם, וראיתי שמיעוך תמרים ביד אינו מפסיד את ברכת העץ, ורק בריבה הרמ"א מביא שיש סוברים שמברכים שהכל. ובמשנה ברורה דן בזה, ומדבריו נראה שבכל ענין וענין יש לבדוק אם תואר הפרי קיים או לא, אבל לא הצלחתי להבין האם כדורים אלו נחשבים כניכר הפרי וברכת בורא פרי העץ, או שמחמת ריסוקם הם אינם נחשבים כאלו וברכתם שהכל. ולא מצאתי מי שיתייחס למוצר זה ספציפי.
אשמח לתשובה הכוללת מקורות (אם יש).
תודה

תשובה:

שלום וברכה

כיון שזה ממש מרוסק במעבד מזון יש לברך שהכל. שכן כפי שציינת נכון, לגבי תמרים שמיעכן, הדגיש השו"ע סי' רב שמדובר בתמרים שמיעכן ביד, ומכאן יש שדייקו שאם התמעכו במכונה, אף שממשן קיים, ברכתם שהכל. וכן דייק שם הנהר שלום ס"ק י, וראה שו"ע הרב שם סעי' יז. אמנם לגבי ברכה אחרונה יש בזה ספק כמובא במשנה ברורה שם ס"ק מב, ולכן יש לאכול פרי אחר של שבעת המינים ולפתור בו כדורים אלו כפי שביאר שם.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. דבריך אינם מדוייקים, בכף החיים שם ס"ק נז כתב לברך שהכל וכן דעת הבן איש חי, וכן היה מנהג בגדד, ומחמת הנימוק הנ"ל, אמנם נכון שבילקוט יוסף לאחר שהביא את המחלוקת בענין, מכל מקום כתב שבבית יוסף לא נשמע שחילק וכיון שבדיעבד מועיל בורא פרי העץ בכל מקרה, סבר לברך ברכה זו. ראה כל זה בילקוט יוסף סי' רב.

  2. האולצ חושש למה שציינתם שכתב "מיעכן ביד" ולכן מורה לברך שהכל.
    אבל הרב עובדיה כתב במפורש שלדעת הרמבם אפילו מיעכן ועשאן עיסה שריסקן לגמרי מברך בפהע!
    ומרן השו"ע העתיק דברי הרמבם בבית יוסף.
    וחוץ מזה, מה כבודו יעשה עם שו"ע מפורש סי רד סע יא?
    איני מבין איך אפשר פשוט להתעלם מדעה זו ולהורות לכתחילה לכל בני ספרד לברך שהכל?

  3. אי אפשר לחייב את בני ספרד ללכת נגד פשט מרן השו"ע בגלל אוקימתא של המשנה ברורה בדברי השו"ע שלא חילק בין מרוסק לגמרי או לא,שינה צורתו לא גורע מברכת הפרי לבני ספרד