עוגיות שנאפו בתנור בשרי בן יומו

שאלה:

מה דין עוגיות פרווה שנאפו בלית ברירה בתנור כעשר דקות לאחר שיצא ממנו מאפה בשר?
התנור המשיך לעבוד בין האפיות עם דלת פתוחה.
האם נדרש להמתין 6 שעות בין העוגיות לאכילת חלב? אם לא, האם מותר לאכול אותן עם חלב ממש?
אני זקוק לתשובה גם לשיטת האשכנזים וגם הספרדים בבקשה.

תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה ודאי אין לעשות כך, ואף שהעוגיות הם דבר יבש שאין בו זיעה אלא ריחא בלבד, מכל מקום חוששים, וכדי לאכול עם חלב יש לבדוק שנקי היטב, להמתין 24 שעות שלא יהיה בן יומו, ולמנהג בני אשכנז גם להפעילו על חומו המירבי ריק לפחות חצי שעה. ראה שמירת שבת כהלכתה פרק מב סעי' כ, שו"ת חלקת יעקב יו"ד סי' כג, ועוד. אמנם בשעת הדחק גדול כמו ערב שבת, יש שהקלו לעשות חימום כזה גם בלי המתנה של 24 שעות, ראה ס' הכשרות פרק א סעי' מ.

בדיעבד שכבר עשו את זה, ניתן בודאי לספרדים לאכול עם חלב, בתנאי שבודאי אין שום ממשות בשרית בתנור והוא נקי לגמרי, משום שיש סוברים שנ"ט בר נ"ט מותר לספרדים אפילו לכתחילה, וגם בני אשכנז יקלו בזה אחרי שכבר נעשה כיון שזה רק איחא בעלמא וכאמור. וראה אהל יעקב סי' קח הערה כג שיש שהקלו בזה אף לכתחילה.

בכל מקרה אין ענין של המתנה שש שעות.