רוטב הנאכל גם קר – האם נחשב דבר לח לענין בישול?

שאלה:

האם רוטב של חציל ברוטב עגבניות שהרוטב הזה הוא טוב גם לא חם.האם מותר לחמם אותו בשבת ע"ג המיחם.

תשובה:

גם דבר שנאכל כשהוא קר, אם הוא לח יש בו בישול אחר בישול.

מקורות:

כתב הפמ"ג (א"א סי' רנ"ד ס"ק א'): "לכאורה נראה, דווקא מים ויין ושמן, שאין האש פועל בו להכשיר כל כך, דנאכל חי גם כן, והבישול הוא החימום, הלכך כל שנצטנן, יש בו בישול. משא"כ שומן אווז ומוהל הבשר, דאי אפשר לאכול כי אם ע"י בישול, תו אף נצטנן, אין בו בישול… אלא דסתימת הפוסקים משמע, כל שהוא צלול ולח, יש בו בישול אחר בישול בנצטנן. וא"כ הוא הדין צלי קדר, המיחל וכו'" [יש בו בישול אחר בישול, אם חזר ונצטנן].

וכ"כ בשו"ת אגרות משה (או"ח ח"ד סי' ע"ד): "מה שנסתפקת בקעטשאפ, שמא הוא אוכל, מחמת שהוא עב, אף שנירוק ע"י שפיכה, מסתבר שלא תלוי זה בדין אוכל או משקה לגבי טומאה, אלא באם הוא דבר הזב, או דבר שהוא חתיכה העומדת ומדובקת יחד אף בלא כלי המעמידן ומדבקן, שלכן יש להחשיבו כלח".