פעמים שאסור לבקש סליחה מהחבר?!

שאלה:

שלום כבוד הרב.

שמעתי מרב של קהילה אחת שאמר לאדם אחד (בפרטי – ואני שמעתי מה שהוא אמר, כי הייתי לא רחוק ממנו) שהיה אחד שהסביר איזה מצב של מחלוקת שהיה עם מישהו אחר, ושאל "האם אני צריך לבקש סליחה ממנו?", והרב הנשאל ענה לו שאסור לו לבקש סליחה ממנו.

איך להבין את זה?

תודה מראש.
כל טוב.

תשובה:

שלום וברכה

נקל להבין שאם דיברת על אדם לשון הרע ותספר לו על כך הוא יצטער ויתבייש וכו', וכאן יש קונפליקט מוזר, וכי הגיוני שאני אצער אותו כדי לבקש ממנו סליחה? הרי זה דבר אגואיסטי עד מאוד… ולכן בנושא זה נחלקו הדעות, מחד גיסא לשון הרע הוא אחת העברות שבין אדם לחברו שאין יום הכיפורים מכפר עליהן ללא תשובה, ומאידך, אותו אדם מאוד יפגע אם ישמע שמדברים עליו דברים רעים, ובכל מקרה תגרם לו מכך אי נעימות מרובה, ולא הגיוני שכדי לכפר על חטא נגרום לו אי נעימות זו. לכן המנהג המקובל הוא שלא מבקשים על חטא זה סליחה אלא רק חוזרים עליו בתשובה בינינו לבין הקב”ה ובעז”ה יתכפר. מקורות: ראה מועדים וזמנים ח”א סימן נ”ד בשם הגר”י סלנטר.