לא יודע למי הזקתי

שאלה:

בס״ד
שלום רב, לפני כמה שנים פגעתי ברכב חונה בדלת נראה לי ואני זוכר שכנראה עיקמתי לו את הדלת ברכב או משהו זה היה לפני כמה שנים ואין לי איך להשיג את הבן אדם ולא יודע מי זה עכשיו בזמן האחרון אני מתחזק קצת ורוצה לדעת אם אפשר לכפר על הגזל

תשובה:

שלום וברכה,

אם אתה לא יודע למי הזקת, אין מה לעשות ולהבא יש לפנות מיד לניזק ולהסדיר את התשלום. אם אתה לא יודע אם הזקת אין חובה לשלם, אלא אם יש ראיה ברורה שאתה אכן הזקת, וראה בקורות.

בהצלחה.

מקורות:

מבואר בשו"ע שאם גזל ולא יודע ממי גזל יעשה בכסף צורכי רבים. אולם כל זה נאמר דווקא בגזל שיש עניין שיוציא גזילה מידו, אבל במזיק לא מצאנו שיש לעשות צורכי רבים.

בשנים האחרונות הקימו קרן 'נקי כפים' שמעבירים לקרן את הכסף והם מקנים את הכסף למי שצריך לקבל את הכסף, ועושים עם הכסף גמ"ח הלוואות, וכשיבוא אליהו יאמר למי צריך להחזיר. ויש מעלה בדבר זה שזה מועיל גם בנזק.

אם אתה לא יודע אם הזקת אתה פטור.