בורר בשבת עצמות מהעוף

שאלה:

בס"ד

שלום וברכה,

רציתי לשאול לגביי מלאכת בורר בשבת.

1.כאשר אני אוכל עוף או בשר שיש בו שומן ואני מפריד את השומן או עור של דג או כל מאכל שיש עליו קליפה שאני לא מעוניין בה , האם מותר להוריד אותה ואין בזה חשש בורר?

2. במידה ואני אוכל לחם וחלק ממנו יבש ואני לא מעוניין לאכול אותו, אז אני מניח אותו ובורר לי חתיכה אחת יותר רכה האם זה גם נחשב בורר?
(הכוונה האם בכל מאכל כאשר אני נוגע בו ואני לא מעוניין בו האם מותר לי להניח אותו ולקחת אחד אחר במקומו?).

תודה רבה ושבוע טוב.

תשובה:

שלום וברכה

1. ככלל יש בזה בורר [אף שיש שהקלו בזה וכדלהלן]. אמנם כאשר מדובר בקליפה העוטפת את המאכל מותר לקלף לצורך אכילה מידית. בהפרדת עצם או חתיכת שומן, יש לראות להסיר את האוכל מהפסולת ולא להיפך, או להפריד עם קצת אוכל [כך הקל הביאור הלכה שיט ד, אמנם החזון איש החמיר גם בזה כיון שמתקן את שאר התערובת].

2. אם אתה מחזיר אותו לתערובת – לקערה – מותר. באופן כללי לחם טוב רק אתה אנין טעם והוא קצת פחות טרי, אינו פסולת כלל ואין חשש בכל מקרה.

מקורות:

בביאור הלכה סי' שיט סעי' ד הביא דיון רחב בין הראשונים והאחרונים אם יש איסור בורר בדבר שהוא גוף אחד כמו בשר עם עצמות, וכתב שהמיקל לעשת זאת סמוך לאכילה יש לו על מה לסמוך ובין הספרדים יש שהקלו בזה, אמנם להלכה החמיר בזה למעט באופנים הנ"ל.