לתרומות לחץ כאן

הזכרת שם ה' תוך כדי לימוד

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
רציתי לשאול האם יש לקרוא בשם ה' את שמות ה' המופיעים בגמרא ובכלל בספרי קודש, אמר לי מישהו שהיעב"ץ התייגע בעניין שייקראו בשם ה', וכן שמות מלאכים, שהבנתי שהאריז"ל אמר לא להגיד, ומופיעים בגמרא מטטרו"ן וכיו"ב, והאם יש עניין לקרוא בכינוי אף את שמות המלאכים ("מטט") או שלא לאומרם כלל?

תשובה:

למנהג בני אשכנז יש איסור מוחלט לומר בפה את אחד מהשמות שאינם נמחקים, שביניהם השם א-ל וא-לוהים [הכתיבה כמו שעשיתי מותרת]. וראה כאן שיש שאסרו אפילו הזכרת שם שמים בשפה זרה! הגר"ע יוסף זצ"ל ביחוה דעת ח"ג סי' יג האריך להתיר לומר שמות הקודש תוך כדי אמירת פסוק בדרך לימודו בגמרא או בדרשה, לכן כל אחד יעשה בזה כמנהגו וכמנהג אבותיו, וגם הספרדים משום הקלו בזה יותר בשם אלוקים מאשר בשם אדנות ואינני יודע מדוע. בכל מקרה האזכרה היא כחלק מפסוק ולא כחלק מלימוד שאינו פסוק במקראות.

אין להזכיר שמות מלאכים.

מקורות:

לענין מנהג הספרדים: בגמרא ברכות (כב א) אמרו בדין בעל קרי, רבי נתן בן אבישלום אומר, אף מציע את הגמרא ובלבד שלא יאמר את האזכרות שבו. ופירש רש"י, אזכרות, שבמקראות הנדרשים. ע"כ. ומשמע דמי שאינו בעל קרי רשאי לקרוא הפסוקים שבגמרא ובמדרשים עם האזכרות שבהם מבלי לכנות. וכן כתב בשו"ת שאלת יעב"ץ חלק א' (סימן פא), בשם אביו החכם צבי. והובא בברכי יוסף (סימן רטו סק"ה). ע"ש. וכן פסק בחס"ל (ס"ז). ע"ש. וכן כתבו בפרי מגדים (א"א סק"ה) ובשערי תשובה (שם), הובאו דבריהם במשנה ברורה (שם ס"ק יד), דכשלומד הפסוקים המובאים בתלמוד רשאי לאומרן כמות שהן כתובים עם הזכרת השם. ע"כ. ועיין בכף החיים (ס"ק יז). ואף אם אינו אומר פסוק שלם, גם כן רשאי להזכיר שם ה', וכמו שכתב בחיי אדם (כלל ה' סימן ב), שמותר לומר חצי פסוק, אף שמזכיר שם ה'. ע"ש. וראה בילקוט יוסף חלק ב' (עמוד קט), על פי המבואר בשו"ת יביע אומר חלק ג' (סימן יד). ע"ש.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל