קריאת רשימת העולים לתורה בשבת

שאלה:

האם האיסור של קריאה מרשימת מוזמנים כולל גם רשימת עליות? יש גם שם את החשש של ”שמא ימחוק”?

תשובה:

מותר לגבאי לקרוא ברשימת העולים לתורה כיון שזה צרכי מצוה.

מקורות:

נכון הדבר שאסור לעיין בשבת ברשימת מוזמנים או מיני מאכלים או פעולות שצריך לעשות בשבת, כיון שבדרך כלל מוחקים ומשנים את כתוב ברשימות אלו, ומחמת החשש שמא ימחוק אסרו זאת חכמים. ראה שו"ע סי' שז סעי' יב. אמנם, לצורך מצוה או צורך רבים לא אסרו חכמים, ולכן מותר לגבאי בבית הכנסת לעיין ברשימת העולים לתורה וכדומה, כמבואר במשנה ברורה שם, וכ"כ בשו"ת משנת יוסף ח"ט סי' צה, וכ"כ בכף החיים שם ס"ק פט לגבי רשימת הכיבודים בברית מילה