מדוע כתב הרמב"ם את ספרו משנה תורה בלשון הקודש?

שאלה:

שלום כבוד הרבנים.

למדתי שהרמב"ם כתב רוב ספריו ומכתביו בערבית כדי שכולם יבינו מה שהוא כתב.

אבל האם זה נכון שהוא כתב את המשנה תורה בעברית דווקא, כי זו הייתה הלשון של תלמידי חכמים, והוא רצה שרק התלמידי חכמים יבינו מה שהוא כתב בו?

תודה מראש.
כל טוב.

תשובה:

שלום וברכה

אינני יודע למען האמת מדוע הרמב"ם בחר לכתוב את המשנה תורה בלשון הקודש בשונה משאר ספריו שכתב בערבית, אבל מן הסתם אין הכוונה בגלל שרצה שלא יבינו מה שכתב… אלא משום שבאופן טבעי זה ספר שמופנה לתלמידי חכמים העוסקים בהלכה, ואלו בדרך כלל אמורים לדעת היטב לשון הקודש.

על מטרת חיבורו כתב הרמב"ם:

"ובזמן הזה תכפו צרות יתרות, ודחקה שעה את הכול, ואבדה חכמת חכמינו, ובינת נבונינו נסתתרה; לפיכך אותן הפירושין והתשובות וההלכות שחיברו הגאונים, וראו שהם דברים מבוארים, נתקשו בימינו, ואין מבין ענייניהם כראוי אלא מעט במספר… ומפני זה נערתי חוצני, אני משה בירב מיימון הספרדי… וראיתי לחבר דברים המתבררים מכל אלו החיבורין, בעניין האסור והמותר והטמא והטהור עם שאר דיני תורה: כולן בלשון ברורה ודרך קצרה, עד שתהא תורה שבעל פה כולה סדורה בפי הכול, בלא קושיה ולא פירוק, ולא זה אומר בכה וזה אומר בכה, אלא דברים ברורים קרובים נכונים, על פי המשפט אשר יתבאר מכל אלו החיבורין והפירושין הנמצאים מימות רבנו הקדוש ועד עכשיו…עד שיהיו כל הדינין גלויין לקטן ולגדול בדין כל מצווה ומצווה, ובדין כל הדברים שתיקנו חכמים ונביאים: כללו של דבר, כדי שלא יהא אדם צריך לחיבור אחר בעולם בדין מדיני ישראל; אלא יהיה חיבור זה מקבץ לתורה שבעל פה כולה, עם התקנות והמנהגות והגזירות שנעשו מימות משה רבנו ועד חיבור התלמוד… לפיכך קראתי שם חיבור זה משנה תורה, לפי שאדם קורא תורה שבכתב תחילה, ואחר כך קורא בזה, ויודע ממנו תורה שבעל פה כולה, ואינו צריך לקרות ספר אחר ביניהם".

וכידוע שהיה פולמוס גדול כנגד דבריו אלו שכביכול נראה שבאו לייתר לימוד מעמיק מתוך הגמרא עצמה וכו'.