תענית ביום היארצייט

שאלה:

שלום
יש חשיבות לצום ביארצייט הראשון או ביארצייטים אחרים? זה עוזר לנפטרים?
אם כן, ממתי מתחילים לצום? מהערב או מהבוקר? ועד מתי: עד מנחה גדולה או עד ערב?
אם היארצייט יוצא ביום שאין אומרים בו תחנון, עדיין צמים?
צריך לקבל מראש בלי נדר בתפילת מנחה?
כל טוב

תשובה:

המנהג להתענות ביום היארצייט הובא כהלכה פשוטה בשולחן ערוך או"ח סי' תקסח סעיפים ז-ט, וברמ"א יו"ד סי' שעו סעי' ד, וסי' תב סעי' יב. הטעם לכך אינו משום זכות האב אלא בגלל שהורע מזלו של הבן שנפטר לו אביו.

אמנם כבר נהגו רבים מחמת חולשת הדורות להקל שלא להתענות ביום זה, וראה פני ברוך עמ’ תלה תלו שהביא מדברי רבים מהפוסקים בענין זה, ובראשם משפחת רעק”א והחתם סופר וכן המנהג בכל קהילות החסידים ועוד קהילות, ולכן כל אחד יעשה בזה כפי יכולתו וכמנהגו.

התענית היא מעלות השחר עד צאת הכוכבים.

ראוי לקבל תענית במנחה שלפניו, אבל מי שרגיל להתענות ביום זה הקבלה אינה מעכבת, ראה גשר החיים פרק לב אות ו.

כאשר היארצייט בשבת או בראש חודש יש אומרים שידחה את התענית למחר או יקדים, ראה שו"ע תקסח ט, אבל הרמ"א כתב שבאופן זה נהגו שלא מתענים כלל, וראה ברמ"א שם שכך בכל הימים שלא אומרים בהם תחנון.

בשורות טובות.