ספריי חוטים בשבת / קצפת בשבת

שאלה:

ספריי חוטים, כזה של יום העצמאות, האם מותר להחזיקו בשבת? והאם מותר לרססו בשבת?

תשובה:

בוקר טוב,

אינני מכיר היטב את המוצר, אבל יתכן וכך נראה, שזה דומה לנושא של קצפת תרסיס שדנו בה הפוסקים:

דעת רוב הפוסקים וכן המנהג שאין בעיה בעשיית קצף בשבת בשבת, כיון שאין ביצירת הקצף שאינו דבר עמיד משום נולד, וכן אין בכך בעיה של ממרח כיון שזה דבר נוזלי, וכן המנהג, [אולם דעת האגרות משה להחמיר בזה].

ואף בעשיית קצפת [ביד] התירו בס' ארחות שבת פרק טו סעי' כח, וסברו שאין בזה איסור נולד.

אמנם בשמירת שבת כהלכתה במהדורה החדשה פרק יא סעיף יד אסר עשיית קצפת משום נולד.

מקורות:

שו”ת שאלי ציון (תנינא א-ב, סי’ ט, שכן הורה הגרצ”פ פרנק, שו”ת פאת שדך (להגרש”ד מונק, ח”ב סי’ פז אות ד), ארחות שבת פי”ג סט”ז, ופי”ז סכ”ז ובהערות שם, (שכן דעת הגרי”ש אלישיב) מבית לוי (קובץ ו תשרי תשנ”ה עמ’ מד שכן דעת הגר”ש וואזנר) שו”ת רבבות אפרים (ח”ח סי’ קנד, שכן המנהג אם כי דעתו להחמיר כדעת רבו האגרות משה). [וכן מצינו דיון בפוסקים לגבי בועות סבון והובאו שני נימוקים מדוע אין חשש נולד בבועות הסבון, יש שכתבו שהוא דבר שאינו מתקיים, ראה קצות השלחן סי’ קמו הערה לב וציץ אליעזר ח”ו סי’ לד, ויש שנימקו גם שאין כוונה לכך]