לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

טיפול בתוכים בשבת / פריסת שמיכה על כלוב תוכים בשבת

שאלה:

בס"ד

שלום כבוד הרבנים! אני חוזר בתשובה ויש לי שאלות לגבי תוכים בשבת.

יש לי 2 תוכים בינוניים בבית.
רציתי לשאול מה מותר ומה אסור לעשות בעניין התוכים בשבת.
הם נחשבים למוקצה נכון? גם הכלוב וכל מה שקשור אליהם?
האם אפשר להאכיל אותם מהיד שלי לפה שלהם? כמו כן האם אפשר להאכיל אותם בדיסה עם מזרק?
האם אפשר ללטף אותם?
האם אפשר להרים אותם?
האם אפשר למזוג להם לקערה אוכל של תוכים?
האם זה בסדר לשחק איתם מרחוק? כלומר לעשות להם קולות וכו'.
האם אפשר לחסות אותם בשמיכה? כלומר, לשים שמיכה על הכלוב שלהם? האם זה נחשב לעושה אוהל בשבת?
האם אפשר לסגור עליהם את הדלת של הכלוב? האם זה נחשב לציד כביכול בשבת?
אם הם מסתובבים חופשי בבית ועפים לפעמים פה ושם; והם נקלעו למצב סכנה, האם אפשר להרחיק אותם מהסכנה? בין היתר לטלטל אותם על מנת שלא יפגעו?
ואם יש אולי עוד עניינים שלא שמתי לב אליהם, אשמח אם תעירו לי על מנת שאוכל לשמור שבת כהלכתה עם התוכים וכמו כן שעוד אנשים יוכלו להיעזר בעמוד זה.

אשמח לעזרתכם בעניין, ותודה רבה על מפעלכם!

תשובה:

אין להרים אותם, אפשר להאכיל אותם, ואסור לטלטל אותם גם כדי לחלץ מסכנה, לדחוף אותם מותר אבל לא להרים. אפשר לכסות את הכלוב שלהם ואין בזה משום איסור אוהל, כיון שיש כבר אוהל שם מדין "לבוד" על ידי הסריגים של הכלוב.

מקורות:

ראה שו"ע סי' שח סעי' לט-מ. על כך שאין בזה משום אוהל, ראה שמירת שבת כהלכתה פרק כד סעיף יא על פי משנה ברורה סי' שטו ס"ק יג.

הצטרף לדיון

21 תגובות

  1. אם התוכי משוחרר בבית בשבת, והוא עולה עליי בלי ששמתי לב, מה אני עושה במצב כזה? כשאני מתהלך בבית והוא עליי מחמת אונס, האם זה נחשב שאני מטלטל אותו?
    איך למשל אני מחזיר אותו לכלוב בלי לגעת בו?

    אשמח לעזרתכם.

  2. כוונתי לדברי השו"ע כאן:
    שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן שח סעיף מ

    כל בהמה חיה ועוף מדדים אותם בחצר, דהיינו שאוחז בצוארן ובצדדים ומוליכן, אם צריכין הבע"ח לכך, ובלבד שלא יגביהם בענין שיעקרו רגליהם מן הארץ, דמוקצין הם ואסור לטלטלו; חוץ מתרנגולת שאין מדדין אותה, מפני שמגבהת עצמה מן הארץ ונמצא זה מטלטל, אבל דוחים אותה מאחוריה בידים כדי שתכנס.

  3. השואל שאל:
    אם הם מסתובבים חופשי בבית ועפים לפעמים פה ושם; והם נקלעו למצב סכנה, האם אפשר להרחיק אותם מהסכנה? בין היתר לטלטל אותם על מנת שלא יפגעו?

  4. כבוד שון יצחקי הנ"ל – שאל:

    "אם התוכי משוחרר בבית בשבת, והוא עולה עליי בלי ששמתי לב, מה אני עושה במצב כזה? כשאני מתהלך בבית והוא עליי מחמת אונס, האם זה נחשב שאני מטלטל אותו? איך למשל אני מחזיר אותו לכלוב בלי לגעת בו?"

    וכבוד רבני בית הוראה ענו:
    "תפריח אותו ממך".

    כוונתכם לומר – שילך עד הכלוב [וזה לא בעיה?], ויפתח את דלת הכלוב, וידחפנו מאחריו?

  5. לכאורה גם אפשרי כי זה טלטול בגופו. אני בעיקר התכוונתי כפשוטו… להחזיר אותו לכלוב ולסגור זה בחשש צידה [תלוי עד כמה הוא בורח ממנו]

  6. כבוד רבני בית הוראה ענו:
    "להחזיר אותו לכלוב ולסגור זה בחשש צידה [תלוי עד כמה הוא בורח ממנו]".

    אם הבנתי נכון, אז בעיקרון א"א לסגור את הכלוב? וזה לא משנה אם מקריב עם גופו ["טלטול בגופו" – כלשון הרב כאן] או מפריח מעליו? ותשובת כבוד הרבנים שליט"א לכבוד שון יצחקי הנ"ל, היא רק על ששאל:
    "איך למשל אני מחזיר אותו לכלוב בלי לגעת בו?"

    אבל "לסגור", באמת א"א לעולם? הבנתי נכון?

  7. אמרתי שבענין זה תלוי באיזה תוכי מדובר והאם הוא בורח.
    שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן שטז סעיף יב
    חיה ועוף שברשותו מותר לצודן, והוא שלא ימרודו; אבל אם הם מורדים, אסור לתפסם אפילו בחצר, אם החצר גדול שאם לא גדלו בין בני אדם היו צריכים מצודה. הגה: וי"א דאסור לצוד חיה ועוף שברשותו ואם צדן, פטור; (הגהות אלפסי). אבל פרה וסוס, וכל שכן שאר חיה ועוף שמרדו, אם צדן חייב חטאת, וכן עיקר (המגיד פ"י). חתול, דינה כשאר חיה ואסור לתפשה בשבת. (הגהות אלפסי).

  8. תודה על התשובה. אז למעשה – להלכה – אם סוגרים את כל החלונות, באופן שהוא כבר ניצוד, ואינו יכול לברוח, מותר לפתוח את הכלוב, אם לאחר זמן מתיישב על הכתף, או על היד? ואח"כ להתקרב לכלוב – ולדחוף מאחור קלות, ואחר כך לסגור את הכלוב?

  9. זה שהחלון סגו אינו עוזר כי לא ניתן לתופסו בשחייה אחת, מה שמותר זה רק התוכים הגדולים הללו שכלל לא מתעופפים ובורחים, הם יושבים על היד או על הכתף.