ניקיונות לפסח – מה עושים כדי לא להיות בלחץ?

שאלה:

השאלה חוזרת לי בכל שנה מחדש וגורמת לי ללחץ שאני תמיד מפחד להתחיל את הניקיונות מוקדם כי: אחרי שמנקים ומכבסים, עדיין מחזיקים חליפות ובגדים לארון שהיו בשימוש עם חמץ והם נוגעים במה שכיבסת.
מנקים ארונות של ספרים ואת הספרים מבחוץ אבל עדיין משתמשים.
מנקים ארון עם מטענים וכל מיני תיקי איפור וכו' אבל בסוף עד פסח הדברים הללו יוצאים מהארון לסלון עשרות פעמים ומונחים גם במקומות לא נקיים (מי מנקה את פינת האוכל מעכשיו?).
ולכן יוצא לצערי שאני עם הנרווין שלי לא נותן לאישתי כמעט להתחיל כלום לפסח רק סמוך, חוץ מארונות שבאמת לא ניגע בהם יותר, ואז הלחץ כבד.
אני יודע שאני טועה אבל גם לא מבין בשכל, מה השכל לנקות ארונות ודברים, ואחר כך להוציא לסלון.
מה הקטע לכבס בגדים ואז לשפוך אותם בסלון לקיפול שהסלון עדיין עם יד חופשי בחץ.
הרב תושיע אותו. באמת אני רוצה הפעם להיות נורמלי כמו כל עם ישראל, לעשות וי ועוד וי הרבה זמן לפני פסח.
ולהשאיר מה שצריך לסוף.

תשובה:

שלום וברכה

ראשית חובה לדעת את הכללים הבאים: 1. מה שאמרו שחמץ בפסח אסור אפילו משהו, הכוונה לגבי איסור אכילתו, אין איסור שיהיה פירורי חמץ קטנים בארונות בבית. איסור בל יראה ובל ימצא הוא רק בחמץ שיש בו כזית, או כזה שראוי לאוכלו ויש חשש שיאכל, כמו שקד מרק, שאפילו שהוא קטן, מחמת המיקם שלו הוא אינו מאוס ויש חשש כזה. 2. חובת הבדיקה של הארונות לאור האמור, היא רק בגלל החשש שמא איזה ילד הכניס איזו עוגיה ושכח שם, שמא באיזה כי נשכח איזה כיף כיף וכדומה. לא בגלל פירורים שדבוקים על איזה מטען או תיק של איפור! 3. עיקר הנקיון הנעשה לפני פסח ענינו איוורו הבית אחרי הפסח מאבק וכו' לקראת האביב המאיר, ולא מצד הפסח.

לכן, אפשר להוציא דברים, וככל שלא רואים עליהם איזה חמץ משמעותי לא קרה כלום אם הם חזרו לארון. מה שחשוב יותר הוא לשים לב לבגדים בעיקר של הילדים שיש להם כיסים, לבדוק שוב לפני שמחזירים. כמו כן לא לתת לילדים גישה עם חמץ לארונות הבית הנקיים.

ממילא, את כל הבית עד המטבח אפשר לנקות כבר עכשיו עם קצת שימת לב. ברגע שמגיעים למטבח, שם זה כבר קצת סיפור אחר, כי גם פירור חמץ בארון המטבח יכול להגיע למאכל, ובאכילה חמץ אסור אפילו משהו, ולכן שם צריך השגחה מיוחדת, מרגע שמתחילים לנקות, ארון נקי סוגרים ורק אבא ואמא משתמשים אם יש צורך ובידים נקיות וכו'.

בהצלחה רבה מאוד ולזכור את הקלישאה הנכונה, שאבק אינו חמץ [וגם ספק פירורים קלושים שאולי דבקו במשהו בארון בגדים…] והאשה והילדים אינם קרבן פסח…

תהנו מהנקיון וההתחדשות לפסח.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. תודה רבה.
    כמו שהרב אמר הבעיה היא במטבח. אבל הרי כל מה שיצא בפסח מהארונות שאולי נדבק בהם במשך הזמן מהניקיון עד פסח לא יכול להגיע לאכילה? בגדים וכו'?
    הרי חמץ בפסח המשהו.

  2. ממש לא… כאן הלחץ המיותר, איך יגיע חמץ מהארון בגדים לתוך הסיר? ואם נניח שיכול להתרחש בסיכוי נמוך ביותר מקרה קיצון כזה, על זה נאמר לא ניתנה תורה למלאכי השרת… ויש לזכור שני דברים: 1. חמץ משהו הוא רק גזירה דרבנן ואינו איסור תורה. 2. גם למשהו יש שיעור! כמו שכתבו הפוסקים לגבי חמץ מהכינרת ועוד, ופירורון בלתי נראה אינו נחשב משהו.

  3. שאלה:
    האם אין היתר להפסיק חמץ ושאור,
    כבר חודש או יותר לפני תחילת הפסח,
    כדי לעזור ליהודים שמתארגנים לחג-הפסח,
    להרגיש רגועים יותר בשבתות ובימות החול שלפני חג הפסח?
    כמובן תוך שנזהר שלא לאכול מצה,
    במשך כל יום י"ד בחודש ניסן?
    תודה.

  4. בודאי מותר, אבל מי יכול להחזיק משפחה בלי חמץ חודש ימים? זהב לא מעשי ולא מומלץ והכי טוב לא להיות בלחץ, כמו שכתבנו.

  5. לכבוד הרב הקדוש!
    גם לי יש את אותה בעיה של האדון לדעתי זה קצת פרפקציוניזם אבל רוצה לומר לך אלף תודות הצלחת להרגיע אותי ולפקס אותי שהשם ישלם שכרך .
    פסח כשר ושמח!