שמע הבדלה מהחדר השני – האם יצא ידי חובה?

שאלה:

שלום: בהבדלה, 2 מבני הבית היו בחדריהם וחשבתי שהם ישנים ויעשו הבדלה אחר כך. בהמשך התברר שהם שמעו את ההבדלה בחדרים והתכוונו לצאת ידי חובה. האם יצאו? באופן כללי אני מתכוון להוציא כל מי ששומע.

תשובה:

שלום וברכה

אם אכן יש לך כוונה כללית להוציא כל מי ששומע הם יצאו ידי חובה, אף שאתה מבין בפשטות שמי שנמצא לפניך הוא המעוניין לצאת ידי חובה, כך מבואר בגמרא בראש השנה דף כז עמוד ב:

"מי שהיה עובר אחורי בית הכנסת או שהיה ביתו סמוך לבית הכנסת ושמע קול שופר או קול מגילה, אם כוון לבו – יצא, ואם לאו – לא יצא". הרי שאף שהבעל תוקע מן הסתם לא חושבים על עוברים ושבים מהרחוב אלא על אנשי בית הכנסת, מכל מקום אם היתה לו כוונה כללית להוציא ידי חובה מי שרוצה, די בכך.

יש קצת לחלק בין הנדונים, כמו כן, איזו צורה יש לזה שיושבים בחדר ובדרך אגב מקשיבים להבדלה… ובכלל, מה עם נר ובשמים… לכן יש לעשות הכל במתינות, לפני הבדלה לבדוק היטב מי נמצא, לקרוא לכולם שישבו בנחת ויכוונו ליבם ולקיים את המצוה באהבה ובכוונה ומתוך כבוד למצוה, כראוי לקיום מצוות.

ברכה והצלחה ושבוע מבורך.