קרא קריאת שמע לפני צאת הכוכבים – אם חוזר וקוראה בברכותיה?

שאלה:

בס"ד

שלום וברכה,

כאשר חוזרים על "קריאת שמע" מספק , או מכיוון שקראתי לפני צאת הכוכבים , האם מספיק לומר רק את השלוש פרשיות, או שצריך בנוסף לומר את הברכות לפני ואחרי?

תשובה:

שלום וברכה

לא חוזרים שוב עלך הברכות, באלו יצאת ידי חובה כיון שראת אחרי פלג המנחה, וכמו שיצאת ידי חובת שמונה עשרה של ערבית, רק הקריאת שמע עצמה חוזרים עליה לאחר צאת הכוכבים, ולכן היה הגר"א נמנע מלהתפלל לפני צאת הכוכבים, כי סבר שאמירת קריאת שמע על סדר הברכות עדיפה על קריאתה במנין. אמנם המנהג הרווח בין קהילות הספרדים לעשות כך.

גם כאשר יש לך ספק אם יצאת ידי חובת קריאת שמע הדין כך, אבל אם יש לך ספק אם בכלל אמרת קריאת שמע וברכותיה… [אינני יודע איך זה קורה], קוראים אותה בברכותיה כמבואר בשו"ע בסימן סז, וראה שם במשנה ברורה שמאריך לבאר במה שונה הדבר מכל ספק מצוה שמקיים את המצוה בלא ברכה מספק.