ברכה על יין שבושל ונעשה דבש / מיץ ענבים משוחזר / עיקר וטפל בברכות

שאלה:

שלום לרבנים יין שבישלו אותו ונעשה סמיך כמו דבש מה ברכתו? 2 שתיתי יין ובגלל שהוא חריף אכלתי עוגה כדי למתן את החריפות האם לברך על העוגה או שהיא ניקראת טפלה שבאה רק בגלל היין? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

היין הזה שאתה מתאר זה מה שהיה נקרא בעבר מיץ ענבים משוחזר, לומר היו מאדים אותו עד שנעשה כמו דבש ואחר כך היו מוסיפים לו מים, והיה נדון רחב בין הפוסקים האם ניתן לקדש עליו ומה ברכתו. בשו"ת מנחת שלמה ח"א סי' ד כתב שברכתו 'הגפן', אלא שהסתפק שם מאוד לאחר שמוסיפים לו ייןם מה הברכה ראשונה ואחרונה ואם ניתן לקדש עליו, ועיקר הספק הוא לגבי שיעור רביעית שלו. אמנם באור לציון פ"כ סעי' כא, כתב לברך עליו 'שהכל' הואיל ובשעה שנעשה כדבש איבד את מעמדו כיין. כלומר, לדבריו גם ללא תערובת המים נראה שברכתו שהכל.

כאשר אכילת העוגה נעשית לא לצורך טעמה כלל, אלא רק להפגת החריפות אכן לא מברכים עליה, כמבואר בסימן ריב, רק יש לשים לב טוב, כי לפעמים בוחרים דוקא עוגה טעימה בשביל זה ולא סתם רקיק יבש, כי גם רוצים ליהנות מהעוגה, ואז כמובן יש לברך…

ברכה והצלחה.