המתנה שש שעות מגמר האכילה או מברכה אחרונה

שאלה:

שלום,
אם אני אוכל ארוחה בשרית ונניח סיימתי אותה בשעה אחת. ואז משעה אחת עד שלוש אני עדיין בשולחן עושה כל מיני דברים וממשיך לשתות מהכוס איתה שתיתי תוך כדי שאכלתי את הארוחה הבשרית ואולי יש בפיה של הכוס או בתוך הכוס כל מיני שאריות של הבשר. האם אני צריך לחכות משעה אחת או משעה שלוש? תודה

תשובה:

די להמתין משעה אחת.

מקורות:

אין חשש לגבי הכוס, יש דיון אחר, האם ההמתנה היא מברכת המזון או מגמר אכילת הבשר בפועל, ונחלקו הדעות בזה הדעות, בערוך השולחן סי’ פט סעי’ ד החמיר שיש לספור מסיום הארוחה, אולם בבדי השולחן שם הביא ראיות רבות כנגדו מדברי הפוסקים, ומנהג העולם להקל בזה, וכן הובא בשם הגרי”ש אלישיב, שסופרים מזמן סיום אכילת הבשר בפועל.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שלום,
    תודה על התשובה.
    אשמח בבקשה רק להבין – למה אין חשש לגבי הכוס? הרבה פעמים רואים בעין שפיה של כוס מלוכלכת אחרי ששותים ממנה תוך כדי אכילה. בשביל ההמחשה, נניח מישהו אכל 300 גרם שווארמה מלאה בשומן וכל 20 גרם שתה מהכוס מזוית אחרת, הרי מן הסתם נשארו על הפיה של הכוס כל מיני שאריות, אז מדוע אם ממשיך לשתות מהכוס הזאת לא צריך להמתין מסיום השתיה מהכוס, הרי מן הסתם יעבור מהפיה של הכוס לפה שלו כל מיני שאריות? תודה שוב

  2. ראשית אין חשש לממשות. אבל גם אם יש, ידועים דברי הש"ך שהמתנה שש שעות זה רק באדם שאוכל מתוך כוונה לאכול, אבל אם למשל לקח כלי מלטכלך ברוטב של בשר והגיש איתו אורז, למרות שמן הסתם התערבבו באורז כמה טיפות רוטב, אף שאין לאכול יחד עם חלב אבל אין חיוב המתנה של שש שעות.