אין אדם נוקף אצבעו

שאלה:

שלום לכם

חז"ל אמרו שאין בן אדם מזיז את האצבע שלו אלא אם כן מכריזים למעלה בשמיים כלומר אם בן אדם מזיז את האצבע שלו זה כי כך אלוהים החליט שיהיה רציתי לשאול אתכם אם זה כך איך זה מסתדר עם הבחירה החופשית שיש לבני אדם ממה שאמרו חז"ל אנחנו רואים שאין בחירה חופשית לבני אדם כלומר יש פה סתירה

תשובה:

אין כאן סתירה אלא אי דיוק בציטוט… לא כתוב שאדם לא מזיז אצבע וכו', אלא שאינו נוקף אצבע, כלומר אינו מקבל מכה קלה באצבע קטנה, אלא אם ן מכריזים מלמעלה, כלומר כל היסורים שבאים לאדם, קטון כגדול, הכל בהכרזה מלמעלה.

ערב טוב.