עיר שכולה כהנים – ברכת כהנים / סדר העולים לתורה

שאלה:

שלום עליכם
מניין בדיוק עשרה כולם כהנים
ואין נשים וילדים בבית הכנסת
רק עשרה כהנים

א. איך מברכים ברכת כהנים ? מי מקריא? מי עונה אמן ?

ב.איך סדר עליה לתורה 7 עולים ?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

החזן מקריא, והנשים אם ישנן עונות אמן, ואם אין אז הגם שאין מי שעונה אמן כולם מברכים ברכת כהנים [למעט החזן המקריא]. ראה שו"ע סי' קכח סעי' כה ובמשנה ברורה שם. וראה אגרות משה ח"ב סי' לא שיש להקפיד מאוד שיהיה בבית הכנסת לפחות אחד העונה אמן. ואם הם יותר מעשרה וכולם כהנים, העשרה ישמעו והיתרים עליהם יברכו ברכת כהנים, ראה שו"ע שם. כמדומה שבג'רבא שהיו כולם כהנים, במצב כזה נהגו לומר את הברכה כשפניהם לכותלי בית הכנסת, לברך את העם שבחוץ.

לגבי קריאת התורה:

 שולחן ערוך אורח חיים הלכות קריאת ספר תורה סימן קלה סעיף יב:

"עיר שכולה כהנים, אם יש ישראל אחד ביניהם אותו ישראל קורא ראשון, מפני דרכי שלום; וכל שאין בהם ישראל כדי סיפוקם, או שאין שם ישראל כלל, קורא כהן אחר כהן, שאין שם משום פגם, שהכל יודעים שאין שם אלא כהנים; והוא הדין לעיר שכולה לוים".

ובפסקי תשובות שם פירט עוד מדברי האחרונים:

סעי' י"ב, שו"ע: עיר שכולה כהנים אם יש ישראל אחד ביניהם אותו ישראל קורא ראשון מפני דרכי שלום וכו'. ועיין היטב במשנ"ב ושעה"צ, ונסכם הענין בתוספת עוד דיעות ועוד אופנים שונים המובאים בשאר אחרונים ואינם מוזכרים במשנ"ב.

א. כולם כהנים וישראל אחד או לוי אחד: הישראל או הלוי קורא ראשון ואחריו הכהנים זה אחר זה, אבל אם אין רצון הכהנים למחול לישראל, יעלה כהן ראשון ושוב יעלה לעליית לוי (וכשיש לוי יעלה הלוי) ואח"כ יעלה הישראל ואחריו שאר הכהנים.

ב. כולם כהנים ושניים או שלשה או ארבעה ישראלים: יעלה הכהן תחילה, ואח"כ יעלה שוב במקום לוי, ואח"כ יעלו הישראלים, ולאחר מכן יעלו הכהנים כולם, ויש אומרים שנכון לקרוא רביעי כהן וחמישי ישראל ושישי כהן ושביעי ישראל.

ג. כולם כהנים ושני לויים ויותר: יעלה כהן ואח"כ לוי ואח"כ שוב כהן ולוי וכן הלאה לפי הסדר.

ד. כולם כהנים ואחד לוי ואחד ישראל: יעלו כהן לוי וישראל ואח"כ שאר הכהנים.

ה. כולם כהנים ושני ישראלים ואחד לוי: יעלו כהן לוי וישראל, וישראל ואח"כ הכהנים, ולי"א הנ"ל יעלה אחר הישראל כהן ואח"כ ישראל ואח"כ כהן.

ו. כולם כהנים ושני לויים ושני ישראלים: יעלו כהן לוי וישראל ושוב כהן לוי וישראל, ואח"כ הכהנים.

ז. כולם לויים וישראל אחד: לכו"ע הישראל עולה ראשון ואח"כ הלויים.

ח. כולם לויים וכהן אחד ויותר: כהן עולה ראשון ואח"כ הלויים, ואם יש עוד כהן עולה שלישי ואח"כ הלוי וכן אם יש עוד כהנים, עולים לפי הסדר כהן לוי כהן לוי וכו'.

ט. כולם לויים ושני ישראלים: יעלו שני הישראלים ראשונה ואח"כ יעלו הלויים כולם זה אחר זה.

י. כולם לויים, וכהן אחד וישראל אחד: עולים לפי הסדר כהן לוי וישראל ואח"כ יעלו הלויים.

יא. כולם לויים וכהן אחד ושני ישראלים: עולים כהן לוי וישראל, וישראל, ואח"כ הלויים, ולי"א הנ"ל יעלה לוי אחר הישראל ואח"כ ישראל ואח"כ שאר הלויים.

יב. כולם לויים ושלשה ישראלים ויותר: יעלו שני ישראלים תחילה, ואח"כ יעלה לוי וישראל לוי וישראל וכו'.