תוקפו של הסכם על פה

שאלה:

שלום לרב,
האם יש תוקף הלכתי כלשהו להסכם הנעשה בעל פה?
האם יש משמעות לזה שהייתה לחיצת יד?
האם יש השלכה הלכתית לזה שהיו עדים שנכחו בזמן ההסכם כאשר לא נכתב שום דבר מעבר להסכם בעל פה?
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

הסכם שנעשה בעל פה לא מחייב את הצדדים אם ההסכם היה בעל פה ומיד אח"כ עשו עסקה עם קניין, ההסכם יחול בגלל שהקניין מחייב את ההסכם שנאמר לפני הקניין. אבל אם לא נעשה קניין אלא דיבורים בלבד הדיבורים לא מחייבים.

לחיצת יד יכולה להועיל מדין שבועה. וכן יכול לחייב מדין קניין – במקום שנהגו שהלחיצת יד תהווה קניין.

הסכם בדברים שלא היה קניין לא מועיל גם אם ההסכם נעשה בפני עדים.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות מקח וממכר סימן קפט סעיף א

אין המקח נגמר בדברים; שהאומר לחבירו: היאך אתה נותן לי חפץ זה, ואמר ליה: בכך וכך, ונתרצו שניהם ופסקו הדמים, יכולים לחזור שניהם, אפילו היה הדבר בפני עדים ואמרו להם: הוו עלינו עדים שמכר זה ושלקח זה, הרי זה אינו כלום עד שיגמור המקח. כל דבר ודבר כראוי לו; קרקע לפי קניינו, ובעלי חיים לפי קנינם, ומטלטלים לפי קניינם. ולאחר שנגמר המקח, כל אחד לפי קניינו, אין שום אחד מהם יכול לחזור בו, אפי' לא היו עדים בדבר.