קביעת המזוזה בתחילת השליש העליון של הפתח

שאלה:

האם צריך לקבוע את המזוזה בשליש העליון בדקדוק [לא על המ"מ אך הכוונה ממש בתחילה]
או שמספיק גם כמה ס"מ מעל השליש העליון [באזור קודם הרבע העליון]

תשובה:

לכתחילה יש לקבוע את המזוזה בתחילת השליש העליון [תוך הקפדה שלא יהיה למטה מכך אפילו במעט], אבל אם קבעו יותר גבוה גם יצאו ידי חובה.

מקורות:

ראה בבית יוסף בסי' רפט שנחלקו בזה ראשונים, ולדעת הרמב"ם לכתחילה מקומה בתחילת השליש העליון, ויש לחוש לדבריו לכתחילה, אמנם הש"ך בנקודות הכסף כתב שרוב העולם אינם מקפידים ע כך ושמים בכל השליש העליון, וכן נראה בביאור הגר"א שם ס"ק ו וכ"כ ביד שאול שם ס"ק ד.

בברכי יוסף שם כתב על פי האריז"ל שיש הקפדה לשים דוקא בתחילת השליש העליון, וכ"כ בדרך החיים ובערוך השולחן שם ועוד אחרונים.