למידת תורה בהתחכמות

שאלה:

שלום רב. אבקש שתענו לי למרות הקושי
אם אני רוצה לקבל תשובה מרב גדול,
והוא כשיראה שזה אני [ ראובן] – אז לא עונה…

אך כאשר אני פותח מייל , בשם מישהו אחר [ כותב שזה משה. כי נמצא בכל לומד תורה ניצוץ ממשה רבנו]
, אז אותו רב, כן עונה לי…

האם מותר?
ולמה מותר?

וענה לי רב. ומה דעתכם על תשובתו??
זה מותר כי גם הרב מחויב ללמד תורה לכל שואל. תראה שו"ת חתם סופר (חושן משפט, סי' קסד).

זה נהנה וזה לא חסר.

אדרבה, השואל הציל את הרב ממכשול שיטעה לא לענות בתורה לכל שואל.

תשובה:

באופן עקרוני זו תשובה נכונה, אבל היא לא מתייחסת למניעים שמן הסתם בכל זאת קיימים ואולי הם כדין. אני מניח שרב שרגיל לענות שתשובות במייל לא החליט לסנן את אותו ראובן סתם. אולי הוא חושב שראובן הזה אינו שואל סתם שאלות הלכתיות, אלא סובל מסוג של חרדה ocd וכדומה כך ששום תשובה לא תעזור לו והוא פשוט צריך טיפול מקצועי. אני נתקל בזה לא פעם כאן באתר, אני משתדל בכל זאת לענות שוב ושוב אפילו מאה פעמים, אבל מעבר לעובדה שזה לא קל, אני כלל לא בטוח שאני צודק, אינני איש מקצוע ואני לא בטוח שזה עוזר לפונה כשאני משיב לו… הוא צריך עזרה מקצועית, ויכול להיות שדוקא להעמיד אותו במקום ולומר לו אדוני שאלת את זה כבר 20 פעם לא השתנה כלום, אולי זה יעזור לו יותר? אינני יודע, לפעמים אני גם עושה כך כאשר זה ממש חוזר על עצמו באותם מילים ממש, הכל לא מתוך חוסר סבלנות [שגם זה קורה] אלא מתוך מחשבה איך נכון לעזור…

לכן לבוא וכך לומר הרב הזה חוטא כי הוא לא רוצה ללמד, בדרך כלל זה לא נכון…

אינני חושב שיש איסור לבוא בשם בדוי, אבל אם אכן יש בעיה, לא זה מה שיפתור אותה, אלא טיפול מקצועי טוב.

בהצלחה רבה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום כבוד הרב המשיב, בהמשך לתשובתכם לשואל, האם לדעת הרב ישנו מניע הוראתי לטעם סינון של רב את תלמידו או שמא יותר נכון טרם כך ללמדו דרך ארץ / גישה בריאה? לא נכון שסינון לפעמים יותיר אנשים בהנחות יסוד קצת מבלבלות ובפרט כשאנשים הם מבולבלים מטיבעם – בין מחוסר ידיעה, בין השתלבות בתרבות חיים חדשה, בין נחיצות לח"ח או אפילו מהטעמים שציינתם של בריאות הנפש. ברשות תורתכם להבנתי הקלה, זה מחזק בי מרבנו בחיי על הפרשה, את לימוד הזכות על האחים שעל אף שבזו ליוסף אחיהם הפגינו זאת בפניו, כחובת האמת (כמקרה בוחן קיצוני של בוז, וכמובן להבדיל שאין בוז מורה לתלמידו).

    תבורכו על פועלכם על הפתיחות והסבלנות לכלל קהלי העם

  2. דבריך ברורים, גם לא אמרתי שהייתי נוקט בדרך זו, אני רק מסביר שאי אפשר לשאול כזו שאלה כללית, יכול להיות שבכלל לא סינן אותו אלא היה עסוק, או לא ראה את המייל, או לא הרגיש טוב, ואולי סינן מסיבה זו או אחרת, רק נתתי דוגמא להלך מחשבה שאולי נכון אולי לא, תלוי בנסיבות ועוד ועוד, לא באתי לתת תשובה אלא להסביר למה אי אפשר לשאול את השאלה…