מסרק רך בשבת / אמירה לאחר לפתוח בקבוק שתיה בשבת / מעשרות בשבת / רחיצה ביום טוב

שאלה:

רציתי לשאול..
א. להסתרק במסרק בשבת, במסרק רך מאוד, במקום שלא רחוק מכך שתלשו שערות כגון פוני וכדומה, מה הדין?
ב. לנוהגים לאיסור כדעת החזו"א ועוד אחרונים לא לפתוח פקקים בשבת בין פלסטיק ובין ברזל, האם מותר לומר להדיא לנוהג לפתוח שיפתח, ללא שהוא ישתה ויהנה קצת בפתיחתו?
ג. איך וכיצד אפשר לעשר בשבת וביום טוב, כשיש חשש וכדומה, מעשר לחומרא לנוהגים לעשר כנוסח המקוצר של החזון איש?
ד. השנה שהשבת והחג מחוברים, ויש צורך לקלח התינוקת, באיזה אופן ניתן לקלחה (השאלה בעיקר על יום טוב), לעניין סחיטה?

יישר כח גדול!!!

תשובה:

1. מסרק רך שאינו מיועד לסירוק ומטבעו אינו אמור להשיר שיער מותר להחליק בו מעט את השיער בעדינות באופן שלא פסיק רישא שיתלש. זה לשון המשנה ברורה סימן שג ס"ק פז: "מותר לתקן מעט את שער הראש בכלי העשוי משער חזיר דדוקא לסרוק אסור בו דמשיר שער אבל לתקן מעט שרי ובמסרק אסור אף בזה ונהגו שיהיה הכלי העשוי משער חזיר מיוחד לשבת כדי שלא יהיה מחזי כעובדין דחול".

2. תלוי איך הוא מתייחס לזה, אם כאיסור גמור, אינו יכול לבקש מאחרים, ואם כחומרא, יוכל לבקש. בכל מקרה אם פתחו מעצמם מותר לשתות כיון שאין איסור מעשה שבת כשיש שיטה מתירה אף שלא נפסקה להלכה כמבואר בפרי מגדים הובא במשנה ברורה בתחילת סימן שיח.

3.  יש לעשות תנאי מערב שבת: "היותר ממאה שאני עתיד להפריש וכו'…". ומסתבר שגם על נוסח התנאי מועיל לומר את הנוסח המקוצר, כלומר שיהיה התנאי כנוסח המובא בספר משפטי ארץ פרק יט.

4. לגבי סחיטה די בכך שלא מנגבים את השיער בחוזק אלא רק מספיגים מעט במגבת, באופן זה כיון שהולך לאיבוד אין סחיטה. בענין נושא המים החמים וכו' ראה הרבה תשובות כאן באתר לפי החיפוש רחיצה ביום טוב.