נטילת ידים על מאכל שטיבולו במשקה

שלום כבוד הרב. מה הכוונה "מאכל שטיבולו במשקה"? אשמח לקבלת דוגמאות למאכלים כאלה, כי אינני מבינה את ההגדרה לאיזה מאכלים מדובר ועל איזה סוג משקה מדובר. תודה רבה וכל טוב.

תשובה:

שלום רב

מאכל שטיבולו במשקה שיש להשתדל ליטול ידים ללא ברכה קודם אכילתו, הוא כל פרי רטוב. כגון תפוח עץ שאת רוחצת אותו ולא מנגבת, או מלפפון חמוץ הנשלה מהקופסא ואינו מנוגב מהרוטב.

הכלל בזה, שכל פרי או מאכל הרטוב מאחד משבעת המשקים חייב בנטילה, ואלו הם: י"ד שח"ט ד"מ, שהם ראשי תיבות של יין דבש שמן חלב טל דם מים.

מקורות:

על עיקר דין זה ראה שו"ע סי' קנח סעי' ד ובשערי תשובה שם ס"ק ב, ומשנה ברורה שם ס"ק יב וכ, וראה שם שרביםן נוהגים להקל בדין זה אולם ראוי להחמיר בו כפסק השולחן ערוך שכן דעת רוב האחרונים. וראה ט"ז סי' תעג ס"ק ג שכתב תוכחה מגולה לאלו המקילים בכך.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. שלום כבוד הרב. אם כך, צריך ליטול ידיים ללא ברכה לפני אכילת תפוח בדבש, או קרקרים הטבולים בגבינה רכה כמו יוגורט?
    מעולם לא ראיתי מישהו עושה זאת… האם זה מפני שזאת הלכה או החמרה? תודה רבה וכל טוב.

  2. לגבי דבש צדקת, לגבי גבינה זה נידון רחב בפוסקים, יש שמחלקים לענין זה בין לבן מנוער ללבן נוקשה שדינוט כאוכל ולא כמשקה. במשנה ברורה שהבאנו כבר ציין שרבים מקילים בענין זה אלא שכתב לעורר להחמיר.

  3. שלום כבוד הרב

    האם צריך ליטול ידיים ללא ברכה גם על דברים טבולים כשאוכל במזלג / ביד
    לדוגמא קורנפלקס בחלב או ירק במרק ?

    תודה

  4. תודה רבה
    ועוד שאלות בנושא בבקשה
    1 כל חלב הכוונה רק מהחי נכון? לא צמחי
    2 לגבי יין, אז רק שברכתו פרי הגפן? מה לגבי מיץ ענבים לקידוש?
    3 ואם לדגמא יש לי דבר שמטוגן בשמן זית אבל יחד עם עוד שמן למשל קנולה אז עדין זה נחשב לטיבולו במשקין? האם צריך כמות מסוימת שתהיה דווקא של השמן זית או שזה לא משנה ?
    תודה רבה

  5. 1. הצמחי מן הסתם מבוסס על מים?
    2. בודאי גם מיץ ענבים, הוא יין לכל דבר.
    3. כל עוד זה טופח על מנת להטפיח זה טיבולו במשקה.