דבש מוצק במים חמים בשבת / עירוי מים חמים על מאכל קר על פלטה בשבת

שאלה:

היי הרב
2 שאלות הלכה שבת
1.להכניס דבש מוצק בכוס מים רותחים בשבת זה אפשרי ?
2. פסטה מוכנה לגמרי שהוכנה בשישי צהריים אפשר להוסיף לה מים חמים מהמיחם ולשים את הסיר על הפלטה שהפסטה תתרכך קצת ?
תודה

תשובה:

שלום וברכה

1. דבש אינו מבושל, ואין כל רלוונטיות לשאלה אם הוא מוצק או לא [הוא גם לא נחשב מוצק כיון שהוא נעשה נוזלי במים, אבל זה לא משנה], ואין ליתנו אלא בכלי שלישי. ראה ארחות שבת חלק א עמ' לא.

2. גם לדעת המקילים לתת מים חמים בכלי שני ולערות לכלי העומד על האש בשבת, כאן יש לחשוש שכיון שהפסטה קרה המים יתקררו [ובודאי לא יהיו יד סולדת] לפני שישובו להתחמם ויש כאן איסור בישול. כמו כן, גם לדעת הגר"ע יוסף [כנגד דעת רוב פוסקי זמנינו] שהתיר להניח מאכל יבש על גבי הפלטה בשבת, בנוזלים החמיר אפילו הם רותחים שלא להניח על הפלטה ממש אלא רק על כלי הפוך משום איסור חזרה [ואף שבמאכל שרובו מוצק לא חשש לאיסור חזרה על גבי פלטה, כאן שנותנים את מים בנפרד מסופקני, בפרט שהוא החמיר מאוד שלא לתת מים בכלי שני ולערותם על מאכל בשבת, בכלל, ואין ללכת לקולא בכל הנדונים החלוקים כאן…]. לכן למעשה הייתי נמנע מכך.