עשיית פעולות חולין עם תפילין

שאלה:

שלום. האם מותר להדליק אש כגון נר או כיריים של גז וכו כשיש עלי תפילין?

תשובה:

אין כל איסור. יש לזכור שבאופן עקרוני היינו צריכים להניח את התפילין עלינו כל היום, בעבודה בלימוד בשיח עם חבר וכדומה, רק כיון שקשה עלינו היום הנושא של להשמר מקלות ראש או גוף נקי, גם הרחוב היום וכו', נהגו להמנע מכך, אבל אין כל איסור לעשות פעולה שאין בה קלות ראש עם תפילין. הדבר היחיד שכן השתנה, מה שהביא המשנה ברורה בשם השלחן שלמה, שאף שאכילת עראי עם תפילין מותרת [בשונה מאכילת קבע], בזמנינו שנוהגים שלא ללכת עם תפילין כל היום, יש להמנע גם מאכילת עראי.

מאידך חשוב לזכור שאין ראוי להסיח את הדעת מן התפילין, דאיתא בגמ' במנחות: אמר רבה בר רב הונא חייב אדם למשמש בתפילין בכל שעה קל וחומר מציץ ומה ציץ שאין בו אלא אזכרה אחת אמרה תורה והיה על מצחו תמיד שלא תסיח דעתו ממנו תפילין שיש בהן אזכרות הרבה על אחת כמה וכמה

יום מבורך.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות תפילין סימן מ סעיף ח: הנכנס לסעודת קבע, חולצן ומניחן על השלחן עד זמן ברכה, וחוזר ומניחן. אבל לאכילת עראי אין צריך לחלצן.

משנה ברורה שם: (יט) אבל וכו' – בספר שולחן שלמה מסתפק דאפשר דזהו דוקא מי שמניחן כל היום אבל לא מי שדרכו להניח בשעת ק"ש ותפלה: