השתלת איברים של בעלי חיים

שאלה:

בס"ד

שלום, האם מותר ליהודי לקבל איבר שהושתל מחיה לא כשרה?

תשובה:

אין כל בעיה, אלו איסורי אכילה ולא איסורי הנאה.

הרב פרופסור אברהם שטיינברג באנצקלופדיה הלכתית רפואית חלק ג בפרק על השתלת איברים [החל מעמ' 96] עוסק בכך וכותב כי אילו ניתן היה להשתמש ברקמות ובאיברים מבעלי חיים ובמקרים שהדבר אפשרי כבר כיום אין בעיה הלכתית בשימוש כזה להצלת חיי אדם. ושהדבר נכון ביחס לכל בעל חיים כולל קופים או חזירים שכן אם אמנם יצברר שהשתלת איברי חזיר הם יעילים להצלת חיי אדם אין כמובן כל מניעה הלכתית להשתמש בהם.

השאלות ההלכתיות שלכאורה נוגעות לעניין זה הם: כשרות בעלי החיים – בלתי רלוונטי לחלוטין, שכן לא מדובר באכילת האיברים ואין איסור הנאה מחזיר או מקוף ובוודאי כשאר מדובר בפיקוח נפש. והביא שם בהערה את דברי הכוזרי במאמר שלישי [מט] "קשה בעיני הקראי ההנאה מן החזיר אפילו לשם רפואה אם כי על צד האמת אין זאת כי אחת העבירות הקלות שאדם חייב עליהם מלקות". וכן דן שם שאין איסור צער בעלי חיים כאשר הורגים אותם לצורך שימוש של בן אדם

רפואה שלימה