חסד

שאלה:

שלום וברכה,
רציתי לדעת באופן כללי האם אדם מחוייב לקבוע כל יום זמן לגמילות חסדים? וכמה? ומה בנוגע לבחורי ישבה? איך הם צרכים לגמול חסדים?
האם ראוי שבהפסקת הצהריים שלהם הם יעשו חסדים?

אני שואל בגלל שיש אחד מרבני דורינו שטוען שגם בחורי ישיבה חייבים לעשות חסד (הוא טוען שצריך לתת "מעשר" מהיום חסד) ובישיבה שלו עושים שעתיים חסד כל יום – כל הבחורים (ומי שלא – נענש בכל מיני משימות ניקון, עזרה במטבח ואפילו על חשבון הסדר-אם מתחשק כך להנהלת הישיבה באותו היום וכד')
בנוסף טוענים באותה ישיבה שזה שהיום לא עושים חסד בישיבות זה משום שחושבים "שהדור חלש" וכד' וזאת הסיבה שלא קובעים זמנים לחסד בישיבות באופן כללי…

אשמח לקבל הרחבה בעניין חיוב גמילות חסדים ואיך בפועל היום אנחנו צריכים לקיים אותה.
בתודה רבה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

אינני מכיר הלכה לקבוע זמן לחסד בכל יום, אבל ברור שיש לחנך ילדים לעשיית חסד, ויש לעודד זאת, בשיחות בישיבה ובכלל, יש ללמד נערים שחסד אינו דוקא פעולה גרנדיוזית, גם שימת לב, חיוך, עזרה קטנה, לימוד עם נער יותר חלש ועוד, כל זה הוא גם חסד, ובכלל כמה שמחנכים לכך יותר, כך יגדלו בעזרת ה' נערים טובי לב וגומלי חסדים.