מאכל שהגיע מבחוץ – האם לברך?

שאלה:

1. אדם שנמצא בבית ובירך על בוטנים שנמצאים בביתו "בורא פרי האדמה".
ולאחר 10 דקות הגיע אחיו מבחוץ עם אבטיח, האם צריך לברך עליו "ברוא פרי האדמה"?
2. ומה הדין באורח? וגם אם דעתו לכל דבר שיביאו לו, זה בדברים שנמצאים בבית או אפילו דברים מבחוץ?
3. ואם יש חילוקים במאכלים אחרים?

תודה !

אשמח לקבל מקורות…

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה יש חילוק בין סעודת פת לאכילת פירות, בסעודת פת נחלקו בענין זה השו"ע והרמ"א בסי' קעז סעי' ה, לדעת הרמ"א דעתו של אדם על כל מה שמביאים לו מחוץ לביתו [יש לעיין אם כך גם בזמנינו] אבל באכילת פירות כתב שם המשנה ברורה שודאי צריך ברכה נוספת. אורח דינו בזה כמו הבעל הבית.