קידוש לאדם אחר – קידוש במקום סעודה

שאלה:

שלום

יש לי דוד זקן שקשה לו לעשות קידוש בעצמו אז הוא כבר עכשיו ביקש ממני שאני אבוא אליו בלילה ראשון של סוכות לעשות לו קידוש.
מה הפתרון כדי שאוכל לעשות לו קידוש ולא להכשל בקידוש במקום סעודה? כי לאחר הקידוש אצלו אני רוצה לחזור לביתי לעשות קידוש למשפחה.

האם אפשר שאני אקדש והוא ישתה את היין? לזה הוא מסכים.
האם אפשר שאני אקדש ואשתה רביעית יין או אוכל כזית עוגה ואז אלך לביתי? האם אין עניין לאכול את האכילה הראשונה בלחם ולקיים מצות אכילת כזית בסוכה ולכן עדיף לא לאכול עוגה כאכילה ראשונה בסוכה?
אם באמת יש כמה פתרונות, אשמח לדעת.

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

לא הבנתי למה אותו אדם מתקשה בעשיית הקידוש, אכתוב את הכלל וננסה לנתח את המקרה:

אדם שעושה קידוש לאדם אחר, אם אותו אדם אינו יודע לעשות בעצמו או אינו יכול לעשות בעצמו, כגון שהוא חולה ולא יכול לדבר או מתקשה בקריאה, המקדש אינו צריך לטעום, ודי בכך שהשומע טועם מלוא לוגמיו ואוכל במקום הקידוש. אבל אם הוא יכול לקדש בעצמו, אלא שלא נעים לו ולא נוח לו וכדומה, אין לקדש עבורו כאשר למקדש זה אינו מקום סעודה, ויש שסברו שאף בדיעבד אינו מועיל, אך להלכה בדיעבד זה מועיל.

לכן אם הוא יכול לקדש בעצמו, תטעם שם עוגה, או לפחות תשתה רביעית שלמה מהיין, שבזה גם להרבה דעות יוצאים ידי קידוש במקום סעודה, ואין לסמוך על שתיית השומע.

ככל שאתה לא אוכל שיעור קביעות סעודה, ובודאי אם תאכל קוגל למשל שהוא ודאי לא פת, אין חשש מצד מצות אכילת פת בסוכה.

מקורות:

ראה שו"ע סי' רעג סעי' ד ומשנה ברורה שם ס"ק כ.