ליל הסדר – שנים שיש להם רק ארבע רביעיות יין

שאלה:

שני אנשים נמצאים במקום נידח בליל הסדר
כמו כן יש ברשותם רק ארבע רביעיות יין המספיקים בדיוק לארבע כוסות. מה יעשו?

· האם אחד ישתה את כל ארבע הכוסות?

· האם הוא יכול להוציא את חבירו ידי חובה?

· או שמא כל אחד ישתה שתי כוסות?

· או שמא כל אחד ישתה ארבע כוסות בשיעור של חצי רביעית?

תשובה:

שלום וברכה

שאלה חמודה. למעשה, הרי מספיק לשתות רוב רביעית [בכוס צריך שיהיה רביעית, אבל לשתות רביעית שלמה זה רק לכתחילה, מעיקר הדין ניתן להסתפק ברוב. ממילא [אני לא חזק במתמטיקה אבל ננסה…] בשתי הכוסות הראשונות אין להם בעיה, לשניהם יש אפשרות לשתות 51% מרביעית, ובכוס השלישית והרביעית אחד ישתה והשני יצא ממנו ורק יטעם [בראשונה שבהם גם הראשון רק מלוא לוגמיו] ויסמכו על דעת התוס' פסחים צט ב שיוצאים מהמברך גם בארבע כוסות כמו בכל השנה [אף שאין הלכה כן].