מותר לפסוק הלכות לבד?

שאלה:

לכבוד הרבנים שליט"א
כבר זמן רב שאני "סוחב" אצלי כמה שאלות, שכמה מהם נוצרו לי בעקבות מעשים ספיציפים, אך לא נעים לי לשאול את הרב שלנו בשכונה. רק דיברתי אודותם עם החברים בכולל. אשמח אם תוכלו לענות לי לפחות על חלק מהם. כמובן לפי מה שניתן לענות ברשות הרבים שכזאת…
א. האם אברך הלומד בעיון טוש"ע ונו"כ רשאי להורות לעצמו בדבר שאינו מפורש?
ב. האם הוא רשאי להורות לעצמו בדבר שיש מהרבנים הפוסקים להיפך?
ג. האם מותר לפתוח בספרי המלקטים ולבחור בכל ענין את הפסק הרצוי?
ד. כיצד יש לנהוג במקום שהרב מורה באופן א' ובשו"ע נראה באו"א?
ה. האם ראוי לשאול רב מסויים בקביעות או שניתן לשאול בכל פעם רב אחר?
ו. השואל בקביעות רב מסויים האם רשאי לשאול רב אחר כשיודע שרבו הקבוע מחמיר בדבר?
תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה

באופן כללי כדאי שיהיה לך רב לדבר שאינו מפורש זה מאוד חשוב. במידה ויש לך רב קבוע, אין מקום לשאול רב אחר בדבר שאתה יודע שרבך מחמיר… אא"כ מתוך העיון נראה לך שהרב טועה, ואתה הולך לרב אחר לקבל אסמכתא לדבריך.

כמו כן לא כל דבר חייבים לשאול, אם אתה אכן יודע ללמוד בעיון ולהעזר בספרי המלקטים, אתה יכול להגיע לבירור ההלכה במקרים רבים ללא הזדקקות לשאלת רב, נראה שכך נוהגים רוב ציבור האברכים, מי שיודע ללמוד יכול להגיע היום בסיוע כל הכלי עזר שיש לבירור ההלכה.

בהצלחה רבה!