לווים שאינם מחזירים ההלוואה

שאלה:

שלום וברכה לכבוד הרב!
רוצה לדעת כיצד עלי להתנהג עם לווים שאינם מחזירים ההלוואה? מקרה אחד זהו מישהו מהביכ"נ שחייב לי כמה מאות שקלים מהלוואה של לפני שנה וחצי (ועבר כבר זמן הפירעון שקבענו)ותמיד מסרב לי, ולא נעים לי כבר לבקש ממנו שוב ושוב.
מקרה שני זהו קרוב משפחה שחייב לי כמה אלפים ואומר לי מידי פעם ש"אינו שוכח אותי" ובפועל לא מחזיר כלום. (עבר כמה שנים מזמן הפירעון שקבענו).
אודה לרב על התשובה!
כל טוב!

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר אתה פונה ללווה אל תדרוש את הפירעון בפעם אחת אלא תדרוש ממנו תשלומים. תאמר לו שאתה מבין שאינו יכול לפרוע את החוב אבל אתה מוכן לבוא לקראתו ושיסדר לך ברגע זה את החוב בפריסת תשלומים. מסתבר שרק במקרה כזה תוכל להוציא את פירעון החוב. אם הלווה לא ירצה לפרוס את החוב בתשלומים תתבע אותו לבית דין.

בהצלחה.