הפשרת אוכל בשבת – גזירת הפשר

שאלה:

בס"ד
שלום רב,
מאכלים שהוכנו מראש והוקפאו, מה הדין בהפשרתם בשבת בהנחה שלא שלא הספקנו להתכונן כראוי או נגמר האוכל.
1.האם ניתן להפשיר מאכל קפוא שבושל כל צורכו לטובת אחת הסעודות?2.האם אפשר להניח את המאכל על הפלטה ישירות או רק במצב כבוי?
3.האם אפשר להפשיר את המאכל הקפוא הנ"ל כנגד השמש על אדן החלון?

תשובה:

שלום וברכה

מותר להפשיר מאכל קפוא רק במקום שהוא לא יוכל לעולם להגיע לדרגת חום שהיד סולדת בו. חכמים אסרו להניח במקום שהיד סולדת בו גם אם הכוונה להוציא אותו משם לפני שיבוא לידי כך, שמא ישכח וישאיר, גזירה זו נקראת "גזירת הפשר".

מקורות:

שו"ע סי' שיח סעי' יד.