לישון בין מזרח למערב

שאלה:

שלום כבוד הרבנים

שמעתי שאסור לישון בין מזרח למערב רציתי לשאול איפה זה כתוב מי הראשון שהביא את זה?

תשובה:

שלום רב

כבר כתבו הפוסקים, שהואיל ויש דעות שונות בענין סדר הנחת המיטות, יש מצריכים בין צפון לדרום ויש שאומרים שיש להניחן דוקא בין מזרח למערב, אין כל קפידא בדבר וניתן להניחן בכל אופן שתרצו.

כמובן הכוונה לזוג נשוי.

מקורות:

שולחן ערוך סימן ג' סעיף ו', בט"ז שם סק"ה, ובמ"ב שם סקי"א, ובערוך השולחן סעיף י"ג, ובכף החיים ס"ק ט"ז. ומסקנת דבריהם שלדעת הזוהר והמקובלים יש להניח המיטות ממזרח למערב, ולדעת הש"ס ראש המטה בצפון ורגליה לדרום, ואין קפידא גדולה כמי לנהוג ודעביד כמר עביד, ולדעת הטור אין איסור זה כלל במקום שיש מחיצות, ומכיון שיש מחלוקת לאיזה כיוון להניח המיטות נקטו לעיקר כהטור שאין בזה קפידא.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. רמב"ם הלכות בית הבחירה פרק ז הלכה ט':
    אסור לאדם לעולם שיפנה או שיישן בין מזרח למערב, ואין צריך לומר שאין קובעין בית הכסא בין מזרח למערב בכל מקום מפני שההיכל במערב, לפיכך לא יפנה למערב ולא למזרח מפני שהוא כנגד המערב, אלא בין צפון לדרום נפנים וישנים.
    בית יוסף אורח חיים סי' ג':
    ונראה מדברי הרמב"ם שאפילו האדם לבדו אסור לישן בין מזרח למערב
    ואף על פי שהעולם נוהגים כדברי התוספות נראה לי שהוא מפני שאינם מעיינים בדברי הרמב"ם בהלכות בית הבחירה אלא חד או תרי בדרא והנכון ליזהר כדברי הרמב"ם ז"ל שהוא עמוד ההוראה:
    שו"ע אורח חיים סי' ג' סעיף ו':
    אסור לישן בין מזרח למערב, אם אשתו עמו. ונכון להזהר, אפילו כשאין אשתו עמו.
    ועיין במשנה ברורה שם.