פתיחת מנה אישית של קפה בשבת כאשר משתמשים בחרץ לפתיחה קלה

שאלה:

שלום,
האם מותר לפתוח בשבת מנה אישית (Coffee stick)
של קפה (instant coffee) כאשר יש שם מין חרץ לפתיחה קלה
(tear notch)?
תודה רבה!

תשובה:

מותר לפתוח במקום המיועד לכך ואין בזה בעיה של מחתך, כיון שאין כוונה לפתח יפה אלא לנוחות הקריעה. כמובן להזהר לא לקרוע על אותיות.

מקורות:

שמירת שבת כהלכתה פרק ט סעיף ד.

שקיות אשר רגילים להוריק את תוכנן מיד עם פתיחתן כמו שקיות קטנות של סוכר [בבתי מלון וכדו] מותר לפותחן בשבת וביום טוב ויקפיד לפותחן שלא במקום האותיות וכלדלהלן ואף מותר לחתוך אותן במקום המיועד לכך. [ואין בזה משום מלאכת מחתך כיון שמה שהוא חותך במקום המסומן אינו אלא כדי שלא ישפך הסוכר ואין לו כל כוונה להתמש בחלק החתוך מהגרש"ז אויערבך]

ובסעיף יב כתב והרי התנאים שבהם מותר לעשות את הנ"ל א] כשיקרא את נייר העטיפה יקרענו דרך קילקול ולא יקפיד לקרוע באופן שיוכל לשמש למטרה כלשהיא אף לא חלק מן הנייר [כמו תוי פרסים שמהווים חלק מניר העטיפה] ואין כל הבדל לענין זה בין אם יקרע את הנייר עצמו או אם יפריד בין שני הניירות או חלקי קרטונים הדבוקים זה בזה ב] לא יקרע אותיות או ציורים

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה רבה על התשובה.
    ואם בשעת קריעה נקרע קו נקודות שמסמן את מקום קריעה —האם זה נחשב לפעולה אסורה (קריעת ציור או משהו כזה או שזה לא דומה לקריעת אותיות ומותר)?